Annons

Annons

Annons

Gävle

Gamla rader lönar sig fortfarande

Plötsligt ombads Jonna Lundholm som driver skönhetssalongen Studio Mini på Nygatan att uppdatera sina bankuppgifter. En ansenlig summa pengar var på väg in från en karriär hon nästan hade glömt.

Text

Jonna Lundholm har varit näringsidkare sedan 2001. Hon är därmed van att få bluffmejl och trodde även den här gången att någon var ute efter att spela henne ett spratt. Mejlet kom från Stim, som bevakar tonsättare och textförfattares rättigheter, och ändå tog det lång tid innan hon insåg att det var en seriös uppmaning.

Hon var tidigare sambo med Joakim Arnell, basist och låtskrivare i Refreshments. Bandet med rötterna i Skutskär slog igenom 1998 med låten "Miss You Miss Belinda" som i svensk översättning plockades upp och gjordes populär av dansbandet Barbados med Magnus Carlsson som sångare. Refreshments sjunger bara på engelska men deras svängiga musik är även populär bland dansband, men då i svensk tappning.

Annons

Jonna Lundholm som alltid skrivit egna texter fick översätta Refreshments låt ”A guy like that”. I hennes svenska bearbetning blev det ”En man som han” som Lasse Stefanz, det mest populära dansbandet i Sverige, började spela.

Annons

– Det här var 1999 när skivor fortfarande såldes. Bert Karlsson gav ut åtskilliga samlingsskivor och där fanns den här låten ofta med. Två gånger varje år fick jag en check från Stim. Det tickade in pengar ända fram till 2006, men sedan blev det tyst, berättar Jonna Lundholm.

Nu visar det sig att Streaplers, med 55 album i bagaget, upptäckt ”En man som han” och haft den på repertoaren de senaste två åren. Till skillnad från många andra länder är Sverige välorganiserat när det gäller att skydda upphovspersoners rättigheter. Nu säljs inte lika många skivor längre, men nätlyssning och liveframträdanden räknas också som Stim-underlag.

– Både banden och arrangörerna är duktiga på att hålla ordning, säger hon.

Avräkningen fram till juni 2015 täcker två A4 och inkluderar även ersättningar från Spotify och Youtube. Jonna Lundholm vill inte berätta hur mycket pengar hon fått, nöjer sig med att säga att det är en generös summa som gjort hennes musikervänner både imponerade och lätt förbryllade.

– Men egentligen är det här ett nollsummespel. Eftersom jag alltid har radion på här i salongen har jag genom åren betalat många tusenlappar i upphovsersättning. Många andra fuskar med sånt, säger hon.

Konkurrensen bland hårsalonger i Gävle är hård. Jonna Lundholm har också tappat kunder på grund av gatuarbeten och avstängningar längs Nygatan och den nya tvåtimmarsregeln gillar hon inte heller. Det har varit tufft, i sommar har hon bara haft en veckas semester, men nu tycker hon att det börjat vända uppåt . Huruvida hon ska ägna mer tid åt textförfattande är oklart. Däremot vill hon gärna nämna en annan kuriosa om sig själv..

Annons

Annons

– På 80-talet jobbade jag som dekormålare. Resultatet av det arbetet finns fortfarande kvar i exteriören på vägkrogen Hakke Gård norr om Gävle.

Fakta

En man som han

Refräng

Och jag drömmer om henne om natten i hemlighet.

Och de tynger mitt hjärta att veta vad hon inte vet.

Att hon och jag är som skapta för varann.

Åhh vad gör hon med en man som han.

Åhh vad gör hon med en man som han.

Text: Jonna Lundholm

Musik: Joakim Arnell.

Fakta

Stim och Sami

Stim, Svenska tonsättares internationella musikbyrå, är en upphovsrättsorganisation som representerar fler än 77 000 världen över.

Sami, Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation, ser till att artister får ersättning när deras musik spelas offentligt. Över 33 000 är anslutna.

Jonna Lundholm fick textidén till ”En man som han” när hon iakttog ett par på en semesterresa. Nu har Streaplers gjort låten populär igen - vilket gör att Stim-pengar ramlat in. Hennes skönhetssalong är ansluten både till Stim och Sami, vilket dekalerna visar.


Jan Sundström

026-15 93 96
jan.sundstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan