Annons

Annons

Annons

analys

Anders K Gustafsson
Lista: Här är de bästa - och sämsta - mattävlingsprogrammen i Sverige

Ångan stiger från kastrullerna och knivarna ligger nyslipade på köksbänken. Tävlingsnerverna dallrar som en aladåb.
TV svämmar över av matlagningstävlingar för proffs och amatörer, men vilket är bäst? Här är listan över de åtta bästa och sämsta programmen.

Text

Det här är en analys.

1.

"Sveriges mästerkock" (TV4)

Något mer skitnödigt än exempelvis den australienska versionen, men Sveriges mästerkock är ändå la crème de la crème av svenska mattävlingsprogram. De lyckas oftast vaska fram intressanta deltagare och tävlingsmomenten känns både relevanta och kul. Och de lyckas skapa en aura av att "Sveriges mästerkock" är en fasligt åtråvärd titel. Just nu pågår antagningarna på TV4:s hemsida, så chansen finns att vara med i nästa säsong.

2.

"Grillmästarna" (TV4)

Här är glöden het och den mat som inte kan grillas finns inte. Förutsättningarna är alltså de bästa, särskilt om man som jag älskar att grilla. Det slinker med en del machotugg, men jag tycker ändå inte att helheten faller genom grillgallret. Årets omgång var nog den bästa hittills, med deltagare som var både lätta att älska och hata.

Annons

Annons

3.

"Hela Sverige bakar" (Sjuan)

Kunniga bakamatörer från hela landet ger sig på allt från matbröd till tårtor. Även om jag inte är någon efterrätts- eller tårtentusiast blir helheten kul och intressant. Det beror inte minst på juryn, den kompetenta och vassa duon Johan Sörberg och Birgitta Rasmusson. Könsbalansen mellan deltagarna är också bra.

4.

"Sveriges yngsta mästerkock" (TV4)

Är de naturbegåvade genier? Är de piskade av sina föräldrar att lära sig slå ihop en bea från scratch? Oavsett vilket är det både rörande och fascinerande att kolla de matnördiga barnen i Sveriges yngsta mästerkock, som slår de flesta vuxna matlagare på fingrarna. Och juryn är naturligtvis snällare än i motsvarande vuxenprogram – utan att för den sakens skull bli menlös.

5.

"Halv åtta hos mig" (TV4)

Helge Skoog och Pia Johansson har båda kommenterat matlagningen och deltagarna i Halv åtta hos mig, där vanliga människor bjuder in till sina hem. Fyra kockar tävlar och betygssätter varandras mat. Det är avslappnat, lite galet och det är alltid kul att kolla in i andra människors hem. Kändisvarianten finns också, men det är nästa roligare att kolla på de "okändas" matlagning.

6.

"Kockarnas kamp" (TV4)

Prestigen är hög när det gäller denna kamp mellan etablerade "stjärnkockar" och det är kul att se proffs i aktion. Årets säsong kör i gång denna vecka och Leila Lindholm och Alexandra Zazzi hör till de mest kända namnen. Detta skulle nästan kunna vara det bästa programmet, men det som drar ner allt är programledaren Pär Lernströms förnumstiga kommentarer. Ingen språklig kliché är för platt eller sliten för att yppas av den mannen, vilket program han än är med i – och TV4 envisas med att stoppa in honom i massor!

Annons

Annons

7.

"Dessertmästarna" (Kanal 5)

Den nya säsongen startar den 6 oktober och är en tävling där professionella konditorer och bagare ska få söta läckerheter att lyfta. Den helmanliga juryn är ingen sprudlande trio, utan är snarare träiga och pretentiösa. Om årets säsong ska lyfta beror helt på deltagarna, men tidigare år har inte fångat mitt intresse.

8.

"Hoppas det smakar" (TV3)

Amatörkockar får ingredienser, men inget recept – och de får inte provsmaka under tiden! Det är konceptet för TV3:s nya serie Hoppas det smakar med Robert Aschberg som programledare i studion. Jag gillar honom och han får till en bra och lagom knäpp ton i snacket. De har också letat upp extra färgstarka karaktärer. Greppet med blindsmakningen känns dock krystad och programmet splittrat och rörigt.


Anders K Gustafsson

023-935 67
anders.gustafsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan