Annons

Annons

Annons

Gävle

Tolvåriga Einar och hans familj kämpar mot den ovanliga skelettcancern

En idyllisk familjebild. Mamma, pappa, fyra fina söner och en hundvalp. Men det är något fel på bilden. En tolvåring ska inte vara hårlös och sitta i rullstol.

Einar Sewon klipper med ögonen och lutar huvudet tillbaka. Han är trött, väldigt trött. Han har precis kommit hem till Gävle från Uppsala där han fått "guldmedicin". Det är så de kallar cytostatikan.

– Jag längtar efter att han ska bli frisk, säger Agust.

Einar och Agust är enäggstvillingar och är precis så lika som enäggstvillingar brukar vara. Bröderna är bästa vänner och brukar göra allting tillsammans men den här sommaren blev annorlunda.

Det var på basketträningen i våras som Einar fick ont i knät. Det onda gick inte över. Knät svullnade upp. I maj fick familjen veta att Einar hade en ovanlig form av skelettcancer, osteosarkom. Mellan fem och tio personer per år drabbas, oftast växande barn.

Annons

I augusti opererades tumören bort.

– De opererade honom på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Det gick bra. De tog bort en bit skelett och satte en skena utanpå benet, berättar pappa Fredrik.

Annons

Varje dag ska skruvarna på skenen vridas runt så att Einars skelett växer. Proceduren tar ungefär fyra månader.

– Det känns konstigt och ibland gör det ont, säger Einar.

Vid årets slut ska benet vara ok men skenan ska sitta kvar ett tag till. Läkarna har sagt att de tror att Einar ska bli helt frisk. Medicinerna tar han för säkerhets skull.

– Det är en aggressiv behandling för den här typen av cancer och han får tre olika mediciner, berättar Fredrik.

Ofta får Einar behandling flera gånger i veckan och ibland är han inlagd i flera dagar.

Lillebror Sixten, fem år, kastar sig upp i en stol. Han sträcker fram armen och visar sitt armband.

– Kill cancer! Kill betyder döda, säger han glatt och försvinner iväg ut till sin cykel.

Einars sjukdom har påverkat hela familjen. Sixten och Hilmer, nio år, tycker det är lite orättvist att Einar får så mycket uppmärksamhet. För Agust har det betytt att hans bror och bästa kompis inte kan hänga med på allt. Agust får åka bussen till skolan utan Einar vid sin sida. Men när han kan följer han med Einar till Uppsala och han tar hem läxböckerna till honom och berättar om vad som händer i skolan.

– Det är bra att ha någon att spela Playstation med när det är tråkigt, tycker Einar. Men ibland orkar jag inte.

Den här sommaren har inte varit så rolig.

– Jag har inte kunnat åka fyrhjuling, inte badat och inte kört båt. Ibland är jag ledsen och ibland glad.

Och något fiolläger blir det inte heller. Agust får åka ensam.

– Det är inte så roligt när han inte kan vara med. Jag längtar efter att han ska bli frisk, säger Agust.

Annons

Annons

Den svarta trasselsudden Ally har klättrat upp i Einars knä och lägger sig till ro. Hon föddes nästan samtidigt som Einar fick sin diagnos. Egentligen skulle familjen inte ha någon hund men nu är de glada att de skaffade Ally.

– Hon har blivit vårdhund, säger Fredrik.

När Einar bara är trött och mår illa finns Ally där som tröst och när han är inlagd på sjukhuset letar hon efter honom så när mamma Johanna och pappa Fredrik byter skift på sjukhuset får Ally följa med och träffa Einar vid entrén.

– En halvtimme med henne är rena medicinen för Einar, konstaterar Fredrik.

Vem som helst kan arrangera promenader till förmån för barncancerforskningen. Det är precis vad familjen Sewon gjort och på lördag hoppas de att så många som möjligt anmäler sig och kommer till Hemlingby, Gävle, för att delta i Walk of Hope. Anmälningsavgiften, 50 kronor per person och 150 kronor per familj, går direkt till Barncancerfonden. Walk of Hope arrangeras även på en rad andra platser i landet.

– Barncancerfonden gör mycket för barnen och familjerna. De är beroende av sponsorer och insamlingar eftersom de inte får några statliga pengar. Deras forskning betyder väldigt mycket. Utan den hade Einar kanske blivit tvungen att amputera benet.

Den som inte kan vara med på lördag kan bidra i alla fall genom att sätta in en gåva på fondens konto. Einar och hans familj hoppas att många hjälper till.

– Det här ska inte få hända andra barn, säger Einar.

Annons

Om han bara orkar kommer han att vara med på lördag.

Mer om Walk of Hope finns på http://www.barncancerfonden.se/1309389534.

Sedan tolvårige Einar blev sjuk i cancer har familjen Sewon lärt sig ta tillvara de stunder som är bra. Men småkillarna tycker det är orättvist att Einar får så mycket uppmärksamhet och tvillingbrorsan Agust saknar sin bäste vän.

Annons

Det är något fel på den här bilden. En tolvåring ska inte vara hårlös och sitta i rullstol.

Einar och hans familj hoppas att många sluter upp på lördag för att delta i insamlingen till Barncancerfonden genom att delta i Walk of Hope.

När Einar är trött och mår illa får han tröst av valpen Ally, kallad Ally-Rally för sin busighet. Hon har tagit sig an rollen som vårdhund och är mycket mån om sin husse.

Shitzu/pudelkorsningen Ally är bara fyra månader men vakar över sin husse och är ett bra sällskap.

På lördag finns familjen Sewon i Hemlingby. De ska bekämpa Einars och alla andra barns cancer genom att samla in pengar via Walk of Hope.


Moniqa Swälas

026-15 96 28
moniqa.swalas@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan