Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

The Sound of Arrows - Gävleduon som sålde ut London-klubb på tre minuter

När det blev känt att Gävleduon The Sound Of Arrows skulle bryta tystnaden och framföra hela sitt hajpade album "Voyage" från 2011, sålde biljetterna slut på tre minuter. Nu börjar arbetet med uppföljaren.

Omslaget till Voyage.

Annons

Sagan om The Sound of Arrows börjar i mitten av 00-talet i Gävle. Stefan Storm och Oskar Gullstrand bestämmer sig för att göra elektronisk popmusik ihop. De börjar lära sig datorer och blir en grej på den tidens hetaste musikkanal MySpace. 2008 släpps deras debut-ep på svenska indiebolaget Labrador. Därefter tar de steget upp och signar en majordeal med storbolaget Geffens brittiska avdelning. Plattan "Voyage" kommer i november 2011 och är full med hits som "Into The Clouds" och "Wonders". De nomineras till P3 Guld 2012. Störst framgångar har de dock i Spanien, där de förekommer flitigt på den spanska motsvarigheten till P3 och får göra en turné. Deras musik hörs i reklamfilmer för frukostflingor, bilar och tvättmedel.

Annons

Näst största marknaden är England, dit Oskar Gullberg och Stefan Storm flyttar till "en pytteliten etta med spisen som skrivbord", i samband med släppet av "Voyage". Skivan får bra mottagande både från publik och kritiker, men stannade någonstans "i en nischad värld" med Stefan Storms ord.

Annons

– Det var en himla cirkus runt den plattan. Geffen plöjde ner extremt mycket pengar i den. Det var lite av en pojkdröm som gick i uppfyllelse. Vi var båda brända efter plattan, säger låtskrivaren och sångaren Stefan Storm, som befinner sig i Stockholm när GD pratar med honom.

Han har kvar sitt engelska telefonnummer, fast han flyttade till Stockholm i januari efter några år i London. Anledningen är helt enkelt att han fortfarande åker till London "stup i kvarten" för sina olika åtaganden. Hans främsta sysselsättning den senaste tiden har varit med projektet Kids of the Apocalypse, som är inspirerat av Massive Attack och Gorillaz.

– Killen från Forsbacka ska försöka sig på hiphop, säger Stefan Storm skämtsamt om projektet.

Fyra år har nu hunnit segla förbi sedan "Voyage" släpptes. Mycket har hänt. Killarna börjar närma sig 30 och Geffens UK-avdelning har gått i konkurs. Därmed stod The Sound of Arrows utan skivbolag. Oskar Gullstrand flyttade tillbaka till Stockholm för att fokusera på det produktionsbolag han driver tillsammans med regissören Andreas Öhman, känd för filmer som "I rymden finns inga känslor". De har även gjort reklamfilmer, tv-vinjetter och jobbat med "Bron" och "Searching For Sugarman". Stefan Storm har haft fullt upp med andra projekt och även agerat låtskrivare och producent med uppdrag i Los Angeles bland annat.

Lite kul är att de musikvideor som gjordes till "Voyage", med Oskar Gullstrand som regissör, har visat sig bli stilbildande i någon mening. Stefan Storm berättar att Oskar Gullstrand fått videon till "Into The Clouds" visad för sig, när han suttit i möten med uppdragsgivare för projekt. "Vi hade tänkt oss något åt det här hållet - mycket neonfärger och 80-tal", ovetandes om att upphovsmannen sitter framför dem.

Annons

Annons

Nu är The Sound of Arrows redo att återvända på marknaden. Att de bestämde sig för att spela hela "Voyage" från första till sista låt live i London, var både en rolig grej och tänkt som ett test för att se om intresset fanns kvar. En kompis övertalade dem med argumentet att "Voyage" hade blivit något av en kultskiva. Initiativet visade sig fungera. Biljetterna till spelningen den 15 oktober på The Brewhouse i London, sålde slut på tre minuter.

– Både jag och Oskar hade hakan i golvet.

Stefan Storm var mätt på skivan efter hajpen och "har knappt återbesökt den", vilket han måste nu.

– Det är ett ganska kärt återseende. Jag har vuxit i från vissa partier. Men samtidigt är jag stolt och framför allt imponerad över produktionen. Det är roligt hur "Voyage" har hållit sig kvar, trots att den var långt i från någon storsäljare.

En skiva är planerad att släppas av egen kraft till innan sommaren 2016. Stefan Storm hintar om att den inte kommer vara lika elektronisk som den förra. Ett steg ut ur synthvärlden. Lite mindre dansgolv och fluff - tydligare poplåtar helt enkelt. Enya är en inspirationskälla och Elias Kapri ska producera allt. Det blir första gången duon överlåter produktionen helt till en extern person.

Kanske kan mystiken kring The Sound of Arrows ha bidragit till att de fortfarande är relevanta. Uppdateringarna på deras facebooksida har varit mycket sparsmakade de senaste åren. Och man ser sällan deras ansikten i sammanhang om bandet.

Annons

– Varken jag eller Oskar är några hejare på sociala medier. I dag ska man underhålla sina fans. Jag gillar mer att sitta i studion. Jag gillar också de artister som har en viss mystik kring sig. Att man inte bjuds in i hela processen.

Annons

Fakta

The Sound Of Arrows

Består av: Stefan Storm, sångare och låtskrivare, Oskar Gullberg, producent och grafiskt ansvarig. Live är även Erik Annerborn med.

Spelar: Hela albumet "Voyage" från 2011, den 15 oktober på The Brewhouse i London. OBS, slutsålt.

Stefan Storm - sångare i Sound of Arrows.

Stefan Storm.

The Sound of Arrows består av Stefan Storm, ursprungligen från Forsbacka och Oskar Gullstrand, uppvuxen i Sätra.


Nils Palmeby

026-15 95 53
nils.palmeby@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy