Annons

Annons

Annons

Annons

P-O Eriksson: Jorden blir kallare, inte varmare

Jordens klimatproblem är inte att det blir varmare, utan kallare. Det skriver sex debattörer från nätverket Klimatsans på GD:s debattsida.
En av de sex är Sandviks förre koncernchef P-O Eriksson – som också tycker att de klimatsatsningar som nu görs på Sandvik är onödiga.

P-O Eriksson har vädrat sina åsikter om klimatet förr och lagom till det stora klimatmötet i Paris om några veckor gör han det igen.

I en debattartikel varnar han tillsammans med sex andra personer från nätverket Klimatsans för att klimatmötet ska mynna ut i allt för långtgående åtaganden om minskningar av koldioxidutsläppen:

"När Jorden hade sitt rikaste växt- och djurliv var det 5-10 grader varmare än nu med flera gånger högre CO2-halt och mer syre i atmosfären. Det gynnade Jordens liv. Nu är det kallare med mycket lägre CO2-halt och mindre rikt växt- och djurliv. Ändå varnar FN:s klimatpanel IPCC för hotande klimatkatastrof om det blir några få grader varmare och litet mer koldioxid i luften."

Annons

Annons

Alla miljarder dollar i den internationella klimatfonden gör att många länder har ekonomiska intressen i att erkänna klimathotet, enligt debattörerna:

"Klimatmötet i Paris blir därför en huggsexa om finansiering och fördelning av fonden – med påstått klimathot som täckmantel."

Att åsikterna är kontroversiella stör inte P-O Eriksson:

– Om du med det menar att vi inte är politiskt korrekta så har du väl rätt. All styrd press har ju dominerats av åsikten att koldioxid är farligt och vi som har en annan åsikt har ju inte fått komma in i den. På nätet däremot finns det ju många som hävdar motsatsen och även landsortspressen har tagit in ett och annat.

Enligt P-O Eriksson, som är teknisk fysiker i grunden, har människan inte förmåga att påverka klimatet mer än en halv grad och att göra datamodeller över framtida temperaturutveckling går inte, menar han, eftersom ämnet är för komplext.

Det här går ju helt på tvärs med vad mängder av välrenommerade klimatforskare världen över säger...

– Nej, men där är du lika fel ute som alla andra. Man tror att det är en massa klimatforskare som skriver men det är ytterst få som verkligen är det. Oenigheten i den här frågan är större än man tror.

Många företag och organisationer satsar stora resurser på att minska sina koldioxidutsläpp. Sandvik har till exempel minskat sina koldioxidutsläpp med 30 procent sedan 2010. Har man gjort det i onödan anser du?

– Ja, det gör jag faktiskt. Sedan ska vi inte vara sämre än att säga att det inom begreppet hållbarhet finns en massa saker som är bra också. Vi försökte under min tid minska energiförbrukningen där det var lönsamt men om man sätter in 100 kronor för att spara en krona, då har man gjort nåt fel.

Annons


Jonas Harrysson

026-15 96 23
jonas.harrysson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan