Annons

Annons

Annons

Annons

En rejäl dos rock'n roll med The Refreshments och magisk Elin Ruth

Många är de spelmän som känner sig kallade att ge oss en fröjdefull jul. Koncepten är lite olika, lugnt och avskalat i lågt tempo eller med fart och fläkt och hög volym. Det finns musik i juletid för alla smaker. The Refreshments ställer upp med Rock n´roll X-mas och det för trettonde gången på Gävle Konserthus.

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

The Refreshments.

Annons

Vi bjuder på landets rockigaste julkonsert, menar de själva. Sångaren och basisten Joakim Arnell berättade från scenen att de nu spelat i 25 år, gjort 4 000 spelningar, suttit fem år i turnébussen och druckit 95 000 liter öl. Han låter oss förstå att det är ett hårt jobb de utför.

Dessa spelskickliga herrar levererar vad publiken vill ha. Det bjuds på rock av gammalt märke och med Refreshments alldeles egna sound. Vi imponeras särskilt av Jonas Göransson på gitarr. Allt från Chuck Berrys riff och hans duck walk till vackra slingor i improvisationerna. Mats Forsberg på trummor jobbar följsamt och det skulle inte förvåna mig om pianisten Johan Blohm har Fats Domino som förebild. Joakim Arnell sjunger de flesta låtarna. Gruppen är för kvällen förstärkt med två saxar. Tyvärr blir ljudbilden med alla dessa instrument ibland grötig, och sången dränks.

Annons

Annons

Låtvalet är blandat med båda covers och eget material. Konserten lyfter när de gamla hitsen plockas fram. Miss You Miss Belinda håller än!

Vi har sparat det bästa till sist. Elin Ruth är gäst i konserten, och hon bidrar med fin känsla och skön röst. Hon sjunger en mix av blues, rock, soul och gospel. Hon låter lite som Janis Joplin – både i rösten och i inlevelsen i texterna. Allra bäst är hon ensam på scenen med bara sin gitarr då hon leverera en känslosam låt om att fira jul i fängelse. Det var magiskt.

Tyvärr saknade vi det tung-gung som rocken behöver för att tända oss i publiken, men en rejäl dos rock n´roll är ändå skönt att få inför julfirandet.

Fakta

PÅ SCEN

The Refreshments och Elin Ruth

"Rock n' Roll X-mas"

Gävle Konserthus

Torsdag 26 november 2015

Betyg: 3 av 5

Elin Ruth.

The Refreshments.

Elin Ruth.

Annons

The Refreshments.

The Refreshments.


Kjell Jansson

Annons

Annons

Till toppen av sidan