Annons

Annons

Vandrande lax ska tillbaka till Dalälven - nytt projekt ska stärka fisketurismen

Lax och havsöring ska åter bli en naturlig del av Nedre Dalälven. Åtgärder ska tas fram för att få tillbaka fiskvandringen från havet. – Målet är att skapa en levande laxälv, en ännu starkare fisketurism och ett ekosystem i balans, säger projektledare Anna Hagelin på Länsstyrelsen Gävleborg.

Annons

Dalälven är en av Sveriges största reglerade älvar. Utbyggnaden av elkraften har gjort att det inte längre finns någon självreproducerande lax och havsöring i den nedre delen av älven. Havsvandrande fisk kan inte ta sig upp. Den lax och havsöring som i dag finns i älven har satts ut på konstgjord väg.

Läs mer: Han drog upp rekordlax

Nu finns planer på att skapa en miljö i älven som gör det möjligt att återfå fiskvandring från havet och bygga upp ett självreproducerande bestånd av lax- och havsöring i älvsystemet från Älvkarleby upp till Näs. Ett tvåårigt projekt med Länsstyrelsen Gävleborg i ledningen har startats för att ta fram förslag på lämpliga åtgärder.

Annons

– En stor utmaning som bland annat handlar om att skapa fria vandringsvägar för lax och havsöring, säger Anna Hagelin, projektledare.

Arbetet kommer bland annat att handla om att lokalisera potentiella lek- och uppväxtområden, sammanställa åtgärdsbehov för dessa samt utreda behov och placering av fiskvägar förbi kraftverk och regleringsdammar, enligt Hagelin.

Annons

– Vi är just nu inne i planeringsfasen. Det praktiska arbetet med inventeringen kommer i gång under våren och sommaren, säger hon.

Nedre Dalälven är i dag utbyggd med bland annat fem större kraftverk i huvudfåran från Älvkarleby till Näs. Området delas mellan ett flertal kommuner och fyra län. För att projektet ska bli framgångsrikt krävs samarbeten och förankring mellan ett stort antal fiskevattenägare, verksamhetsutövare, kommuner, frivilligorganisationer, vattenkraftsägare och myndigheter, framhåller Länsstyrelsen.

Projektet är ett samarbete mellan Länsstyrelserna i Gävleborg och Uppsala och kraftverksägarna Fortum och Vattenfall. Projektet, som ska pågå 2015-17, finansieras till största delen av Fortums och Vattenfalls miljöfond "Bra miljöval". Kraftproducenterna ser fram emot vad projektet kan åstadkomma men pekar samtidigt på svårigheterna.

Annons

– Det finns ännu inte några exempel på att man lyckats kombinera storskalig vattenkraftproduktion med återskapande av livskraftiga bestånd av havsvandrande fisk i en kraftigt reglerad och utbyggd större älv som Dalälven, säger Marco Blixt som är fiskeansvarig på Fortum Generation AB.

Läs även: Därför tokökar turismen i Älvkarleby

Läs även: Plötsligt kom siken tillbaka till Testeboån

Annons


Björn Hanérus

026-15 96 34
bjorn.hanerus@mittmedia.se

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy