Annons

Annons

Annons

Rolf Lassgård om att gå från sexsymbol till surgubben Ove i "En man som heter Ove"

På juldagen står Rolf Lassgård åter i film-Sveriges centrum med sin huvudroll i "En man som heter Ove". Vi träffade honom i hemstaden Gävle för ett samtal om drömrollen.

Text: 

Rolf Lassgård kommer bärandes på en skivpåse från Alla Tiders Skivhandel. Efter intervjun ska han gå dit och byta sitt exemplar av My Morning Jackets senaste album "The Waterfall" eftersom detta spelar på 45 varv. Hans skivspelare är en sådan som kräver att man mixtrar med mekaniken för att ställa om till annan fart än 33 varv.

Läs mer: Rolf Lassgård om att spela ut på Norrlandsdialekter

Av detta kan vi dra slutsatsen att Rolf Lassgård helst lyssnar på fullängds-album, vilket han intygar. Och den 25 december, på juldagen har en riktig fullängds-matinéfilm, med honom i huvudrollen premiär. "En man som heter Ove" är förvisso ingen mastodontfilm, den når blott nästan upp till två timmar. Men den är episk i sitt berättande och växlar mellan tillbakablickar till Ove Lindahls uppväxt och nutid som änkling.

Annons

Annons

Rolf Lassgård kommer själv försöka ta sig till premiären i hemstaden Gävle på juldagen, där vi sätter oss i en salong till att börja med. Filmstaden Gävles chef Göran Stenfelt berättar att Lassgård-filmer alltid går bra i Gävle. Spelar ingen roll hur det går för dem ute i landet - Lassgård är profet i sin egen hemstad.

Känslolägena i filmen spelar mellan dramatik och komedi och det är just därför man kan se filmen, tycker Rolf Lassgård.

– En juldagsfilm när jag tycker den är som bäst är som "Ove" - där du har hela spektrat. Du får skratta en massa, du får gråta. Jag tror det är en sorts film vi har saknat i Sverige.

Vi byter lokal och slår oss ner på Pazzo vid Stortorget i Gävle, och man märker direkt hur stället stannar upp för en liten stund. Efter en stund kommer ägaren fram och vill ta en selfie med Rolf Lassgård, som han tilltalar med "ni".

Rolf Lassgård uppskattar att han tillbringar ungefär hälften av sin tid i Gävle, beroende på hur mycket han jobbar. Han bor i Olsbacka och kan ses på Fyshuset där han tränar med olympiern Anders Bergström, som har lagt upp ett specialprogram åt Rolf. Det behövs, för efter att den intensiva promotion-turnén för "En som heter Ove" är slut lagom till jul, väntar en ledig månad för Rolf Lassgård, då träningen inte får glömmas bort. I början på nästa år spelar han åter i "Utvandrarna" på Dramaten i Stockholm. En roll som är en av de mest fysiskt krävande han haft. Nästa år väntar också några hittills hemliga bollar i luften.

Rolf Lassgård är onekligen folkkär. Det är få som är negativt inställda till honom. Karaktären Ove är desto mer en typ att både älska och hata. När vi diskuterar likheter och skillnader mellan Ove och Rolf kommer vi fram till att även Rolf Lassgård uppskattar ordning, men kanske inte så extremt som Ove. Rolf Lassgård gillar att "ta i" - gräva, hugga, spika med mera, men han betecknar sig inte på långa vägar lika händig som Ove, som kan installera en diskmaskin på ett huj.

Annons

Annons

Bilar och då i synnerhet Saab är en annan central del av Oves identitet. Där går Rolf Lassgård bet - han kör en "japansk symaskin" som Ove hade sagt - det vill säga en Honda.

– Tidigare hade jag en Toyota och innan det, hemskt att säga hade Ove tyckt: en Volvo.

Nu så här efter att ha sett filmen känns det otänkbart att någon annan än Rolf Lassgård skulle gestalta Ove. Men faktum är att även andra personer fick läsa manus i en tidig casting-process. Vilka de är får vi inte veta. När Rolf Lassgård fick frågan om att läsa manus hade han inte läst boken men rådfrågade dottern och frun som hade läst boken som sade att han absolut måste ta rollen. Vilket han är glad för i dag.

– Det svåra med den här rollen har varit att hitta växlingarna mellan komiken och det dramatiska, förutom att rent fysiskt gestalta den. Det har varit en drömroll att jobba med.

Läs mer: Recension: Rolf Lassgård gör rörande tolkning av bitter gubbe i "En man som heter Ove"

Filmen spelades in i Trollhättan i år under två sejourer. Rolf Lassgårds var den första vändan. Del två av inspelningen täckte de tillbakablickande scenerna där Filip Berg spelar den unge Ove. För att öka trovärdigheten har Rolf Lassgård fått bruna linser och leverfläckar som Filip Berg. I övrigt är det Filip Berg som har studerat Rolf Lassgårds rörelsemönster och sätt att prata. Sminket tog hela två timmar att ta på, en timma att ta av. Därför blev det desto enklare att komma in i rätt stämning för rollen, samtidigt som den ställer krav, som Rolf Lassgård säger.

Annons

Du är sedd av många som en sexsymbol. Hur känns det att gå från att spela medelålders hunk till gubbe?

– Jag har aldrig stämt in i mallen som sexsymbol. Kvinnor kanske ser det på ett annorlunda sätt. Visst har jag blivit glad av det, men inte gått runt och tänkt på det.

Annons

Rolf Lassgård överlåter till biografbesökaren att ge sitt utlåtande om vad filmens budskap är. Slående är dock att ett genomgående tema i filmen är Oves misstänksamhet mot "de vita skjortorna". Under uppväxten är de byråkrater från kommun eller stat. I nutid är de chefer på lokstallet där Ove arbetar och en vårdkapitalist, iskallt spelad av Johan Widerberg. Till syvende sist handlar det om gemenskap och alla människors inneboende godhet - någonstans långt där inne, och att fördomar kommer på skam till slut.

Gilla GD Kultur och Nöje på Facebook för fler nöjesnyheter här.

Inbäddat innehåll

– Det är en kärlekshistoria utanpå allt. Backman skriver i boken att för Oves generation handlade det om att hitta någon att älska och sedan hoppas att det gick sönder så mycket saker som möjligt längs vägen så det fanns något att göra, säger Rolf Lassgård med ett skratt - här på Filmstaden Gävle.

Rolf Lassgård gör alla sina stunts själv i filmen "En man som heter Ove". Exempel finns då man tror att fara för livet har förekommit, men Rolf Lassgård förklarar att det är trickfilmat.

"Jag har aldrig sysselsatt mig med det där och själv varit överraskad när jag hamnat på listor över Sveriges sexigaste män" säger Rolf Lassgård apropå att han omtalas som sexsymbol. I rollen som Ove spelar han en 59-åring, som han själv var under inspelningen, fast ser äldre ut. Förklaringen i Oves sätt tror Rolf Lassgård ligger någonstans i att han är av den gamla stammen, som växte upp fortare.

Annons

Rolf Lassgård och Bahar Pars.

Regissören Hannes Holm.

Annons

Rolf Lassgård.

Rolf Lassgård.


Nils Palmeby

026-15 95 53
nils.palmeby@mittmedia.se

Fakta

Rolf Lassgård

Ålder: 60 år

Bor: Olsbacka, Gävle.

Familj: Fru och tre barn.

Aktuell: "En man som heter Ove", premiär juldagen. Bästa år i tredje säsongen av tv-serien "Dag", norska filmen "Lejonkvinnan" samt "Utvandrarna" på Dramaten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan