Annons

Annons

Annons

Fullt ös på Fenix när Punk & Bössa kom till stan

Punk & bössafestivalen fyller fem år och visar att det har blivit en populär institution. I kväll var det som vanligt en mestadels lokal historia, där nostalgi blandas med hemvändarkänslor som alltihop mynnar ut i någon form av punkfestival.

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Allt började redan klockan 18 med att visa punklegendarerna The Damneds film "Don’t You Wish That We Were Dead". Att sen få in 5 olika band fram till midnatt gör att tempot blir högt och väldigt få döda moment uppstår.

Första bandet ut är Soul Pirates, ikväll förstärkta med Rune Frid från Rockfire på ståbas. Att de gör ett coverset av sina Damned favoriter kändes ju som en logisk fortsättning på kvällen.

Dead Nugents är förvisso ett Stockholmsbaserad band men innehåller både Henken Silfverhjelm och Juppa Fredriksson från gamla Gävleband. Egentligen är det lite smått tragiskt att de får börja tidigt på kvällen, då de är det enda av kvällens band som spelar kontinuerligt numer. Alla de andra är tillfälliga återföreningar, men samtidigt är det nostalgin som får de flesta att komma. Som en klassåterförening fast i punkens tecken. Dead Nugents är intensiva men lite spretiga, ibland är det psykedelisk boogie, ibland är det ganska poppig blues men oftast är det energisk frontattack-punk.

Annons

Annons

En av orsakerna att folk kommer år efter år på Punk & Bössafestivalen är att det varje år kommer några nya band som inte spelat på 30-35 år.

I år fick vi se Force Majeure, Bomhusbandet som i vissa kretsar räknas som legendariska. Det var trettio år sedan de stod på en scen senast och deras melodiska pop punk var eftertraktad, då det dansades friskt framför den lilla scenen.

Om det var 30 år sedan vi såg dem så var det nog 35 år sedan Lars Langs uppträdde.

Ett band som trots att få verkligen såg dem i skarven mellan 70 och 80 talet är smått semilegendariska numer.

Sommaren 1979 åkte bandet ned från Ockelbo till Gävle och spelade under ledning av Leif Walter från Mora träsk in 7 låtar som resulterade i 5-spårs EP:n "Greatest Hits". En skiva idag kostar 4 siffriga belopp om du vill ha ett exemplar. Lars Langs var nog kvällens stora överraskning, ett kompakt ös och en sångare som är gjord för att stå längst fram. Sen att den ena gitarristen Ola, som inte kunde vara med på grund av sin tinnitus, blev ersatt av sin son var både bra och riktigt roligt. Kvällens roligaste stund i mina öron.

Vem von helst var kanske i mitten av 80-talet Gävles första supergrupp, ett band som tog punkens energi in i den traditionella rocken. Ikväll lider de av att ljudet kärvar och mikrofonerna tjuter men bandet kämpar på, trots att de inte spelat ihop på många år så känns det proffsigast och tyngst ikväll. Många av deras låtar är värda att komma ut ur minnenas skugga.

Annons

Som vanligt är Punk & Bössafestivalen ett roligt och bra avslut på julfirandet, vi får se vilka gamla legender som dyker upp nästa år.

Fakta

PÅ SCEN

Punk- & Bössa-Festivalen

Fenix, Gävle

Lördag 26 december 2015

Annons

Dead Nugents

Dead Nugents

Dead Nugents

Force Majeure

Force Majeure

Lars Langs

Lars Langs

Annons

Vem von Helst

Vem von Helst

The Soul Pirates


Peter Alzén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan