Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Så väljer du den miljöbästa förpackningen

Vad är bäst när du ska välja den miljövänligast förpackade varan i affären: plast, plåt eller glas? Britt-Marie Berglund på Gästrike återvinnare vet svaret.

Britt-Marie Berglund har koll på förpackningarnas miljöpåverkan.

Annons

I mitten på 1990-talet pågick en intensiv debatt om onödiga förpackningar, symboliserad av pappkartongen runt tandkrämstuben. Om man i dag vill välja den förpackning som är bäst för miljön, hur gör man då?

GD bad Britt-Marie Berglund, miljöpedagog på Gästrike återvinnare, att följa med till mataffären.

– Förpackningarna har till uppgift att skydda innehållet, ge lång hållbarhet och göra det lätt att transportera, säger hon.

Oftast har maten i sig mycket större miljöpåverkan än förpackningen. Därför är det viktigaste att äta upp maten man köper. Vi hamnar direkt på frukt- och grönsaksavdelningen där hon plockar upp en romansallad i plastpåse. Den är bättre ur miljösynpunkt än grönsallad i kruka. Plastpåsen gör salladen hållbar och den är mindre skrymmande att packa vilket gör transporten mindre miljöbelastande.

Annons

Annons

Plast är inte alltid av ondo. Gurkan i plastfolie håller bättre än en utan, vilket minskar matsvinnet och är bättre för miljön. Rotsaker har däremot lång hållbarhet även utan förpackning.

Läs mer: Mindre kött och matsvinn gör miljön gott

Strax intill står chipshyllorna med ett tydligt exempel på en bra och en dålig förpackning för samma vara: påsen som återvinns som papper och röret ihopsatt av papper, metall och plast.

– Den är svår att återvinna, konstaterar Britt-Marie Berglund.

Att välja krossade tomater i kartong i stället för metallburk är alltid miljöbättre, men valet är inte lika givet alla gånger.

Det är till exempel bäst ur klimatsynpunkt att välja olja i den lätta plastflaskan, trots att den är tillverkad av råolja, än i den tunga glasflaskan. Glasflaskan genererar 50 måttenheter för koldioxidutsläpp, plastflaskan tre.

Torkad soppa på påse är bäst ur transportsynpunkt. För soppa på burk spelar förpackningen inte så stor roll, även om plåtkonserven är lite bättre ur miljösynpunkt än glasburken. Det går åt nästan lika mycket energi att smälta om glas som att tillverka nytt. Om drickan är i Pet-flaska eller aluminiumburk spelar heller inte så stor roll, förutsatt att förpackningarna återvinns.

– Glas och metall ska man se upp med, säger Britt-Marie Berglund.

Ibland avgör användandet vilken förpackning som är bäst. Använder du till exempel majonäs, senap eller tomatpuré sällan är en tub bäst, i första hand i plast, i andra hand i metall. I dem håller innehållet längst och platstuben går att klippa sönder för att få ut allt. Men är du storkonsument av tomatpuré är glasburken bäst.

Annons

Annons

Borta vid kyldisken konstaterar Britt-Marie Berglund att de tegelstensformade fil- och mjölkpaketen som blir allt mer sällsynta är bäst.

– De är effektiva att packa och lätta att tömma.

Hon säger att motiveringen för skruvkork i plast på tetrorna är att konsumenterna efterfrågar det, men ur miljösynpunkt är den mindre bra.

Läs mer: Svenskar sämre på återvinning än tyskar

Fakta

Välj rätt förpackning

Hellre pappkartong än plast.

En välfylld förpackning med lite luft är bra.

Fyrkantiga förpackningar är bättre än runda flaskor eftersom de är lättare att packa och transportera.

Undvik förpackningar av flera olika material.

Undvik glas och aluminium.

Källa: Råd & rön

Fakta

Så duktiga är vi på att återvinna

Många förpackningar slängs i soporna i stället för i återvinningen. 34 procent av soporna är förpackningar vid Gästrikeåtervinnares senaste koll.

Metall är viktigast att återvinna.

Även hämtmatsförpackningar ska återvinnas.

Sverige har högre återvinningsmål än EU och når upp till alla utom för Petflaskor, pantburkar och plast (energiåtervinning inräknad).

Bäst är vi på att återvinna glas.

De senaste åren har förpackningar i plast, papp och kartong samt aluminiumburkar och Petflaskor ökat. Glasförpackningar minskar.

Använder du majonäs ofta och mycket är glasburken bäst, om du använder det lite och sällan är tuberna att föredra eftersom hållbarheten är bättre.

Annons

Skruvkord och takåstetra är sämre än den tegelstensformade tetran.

Annons

Kartongtetra är bättre än plåtburk.

Valet av chips är lätt ur förpackningssynpunkt. Papperspåsen är bäst.

Glödlampa i pappkartong är bäst, men numera är de ofta packade i svårforcerade förpackningar i papp och hårdplast på grund av stöldrisken.


Anna Bagge

026-159647
anna.bagge@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy