Annons

Annons

Oro för nattjour inom ambulansen – nu analyseras riskerna

Nu görs en riskanalys om hur ambulanspersonalen kommer att påverkas ifall den omdiskuterade jourtiden införs under nätterna. – Vi ser till en hälsosam och säker arbetsmiljö och jourtid är i regel ingen bra lösning, säger Lilian Hultin på Vårdförbundet i Gävleborg.

Nu görs en riskanalys om vad jourtid för ambulanspersonalen skulle innebära för deras arbetsmiljö.

Annons

Region Gävleborg vill införa jourtid under nattpassen för ambulanspersonalen i länet. I så fall får personalen en jourersättning och enbart fullt betalt, men med övertid, när de rycker ut. I dag får de full ersättning och det kostar regionen i genomsnitt 170 kronor i timmen per personal som jobbar natt.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Bakgrunden till förslaget är att ambulansverksamheten måste spara fem miljoner kronor och att övertidskostnaderna är för höga. Regionen har motiverat förändringen med att det bara är 10-20 procent av den arbetstiden på natten då det verkligen sker utryckningar.

Annons

– Det här gör vi för att sjukvården i länet ska fungera utifrån ett medborgar- och skattebetalarperspektiv. Ser vi på andra grupper inom vården, som läkare, är det de här villkoren de jobbar under, säger Jörgen Tranevik.

Annons

Läs mer: De får arbeta mer med sämre betalt – här är förslaget som upprör ambulanspersonalen

Nu görs en riskanalys av hur ambulanspersonalen kommer att påverkas av en sådan förändring tillsammans med fackföreningarna Vårdförbundet och Kommunal.

– Den kritik som yttrats handlar framför allt om att det inte ger möjlighet till tillräcklig återhämtning. Men jag vill poängtera att bemanningen och schemaläggningen sker utifrån de lagar och regler som finns för att säkra just återhämtning, säger Jörgen Tranevik.

Under februari kommer sedan förhandlingarna ske om själva förändringen.

– I det här fallet finns det oro för trötthet på jobbet, ifall våra medlemmar får tillräcklig vila. Forskning har visat att det i regel inte är någon bra lösning med jour, säger Lilian Hultin.

Läs mer: Ambulanspersonal: Så drabbas sjuka av nya besparingen

Annons

Inom hela Division Operation, som ambulansvården tillhör, ska närmare 50 miljoner kronor sparas. Jörgen Tranevik har efterlyst förslag från medarbetarna om hur verksamheten ska kunna spara pengar. Bland förslagen finns bland annat att se över kostnader för utbildning och material, berättar han.

Annons

– Det är en svår situation vi befinner oss i och det har kommit in många konstruktiva förslag på hur vi ska försöka lösa den, säger Jörgen Tranevik.

Läs mer: Ambulansen är bara början – mångmiljonbesparing väntar inom vården


Erik Jersenius

0270-740 28
erik.jersenius@mittmedia.se

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy