Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Rullstolsburen kunde inte komma ombord på bussen – X-trafik stäms för diskriminering

Rullstolsburne Lars-Göran Wadén i Gävle kunde inte åka med bussen eftersom chauffören inte klarade av att använda trappliften. Nu stämmer DHR X-trafik för diskriminering.

Nu kommer den nya diskrimineringslagen att testas för första gången. DHR har beslutat att driva ett av Lars-Göran Wadéns diskrimineringsärenden vidare till tingsrätten. Förbundet, där Lars-Göran Wadén är medlem, vill få det rättsligt prövat om Wadén utsattes för diskriminering när han, på grund av sin funktionsnedsättning, vid ett tillfälle inte kunde åka med den buss han önskade.

Läs mer: 300 anmälningar om diskriminering men inte ett enda ärande har prövats

Det var i januari i fjol som Wadén skulle åka buss till sin bror. Men han kom inte ombord på bussen med sin rullstol. Föraren sade sig inte kunna använda trappliften eftersom han saknade utbildning för detta.

Annons

Annons

Wadén har tidigare anmält X-trafik för diskriminering på grund av bristande tillgänglighet. Men DO, Diskrimineringsombudsmannen, kom fram till att det var oklart om det verkligen handlade om diskriminering och avstod från att försöka få ärendet prövat rättsligt.

Nu drivs ärendet till tingsrätten av DHR. Målet är, enligt förbundet, att få till en rättslig prövning och en dom för att få fram rättspraxis och därmed en förtydligad tolkning av bristande tillgänglighet som en form av diskriminering i den nya Diskrimineringslagen.

Läs mer: Lars-Göran Wadén ser till att scenkonsten blir mer tillgänglig

Läs mer: Efter protester från de funktionshindrade - kommunen lovar behålla tillgänglighetsexpert

DHR:s styrelse anser att ärendet är principiellt viktigt. Tolkningen av Diskrimineringslagen bygger på att fall prövas rättsligt, framhåller de.

– Vi är övertygade om att denna kraftfulla handling gynnar våra medlemmar, säger Rasmus Isaksson, DHR:s förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Annons

– Vi vill arbeta för en skarpare lag som ska leda till en minskning av den utestängning som våra medlemmar dagligen är utsatta för, fortsätter han.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!


Björn Hanérus

026-15 96 34
bjorn.hanerus@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy