Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Frontman för byggprojektet på Estraden i Gävle misstänkt för grovt bedrägeri

Stig Erlend Henriksen, frontman för det stora bostadsprojektet på Estraden, är misstänkt för grovt bedrägeri i Norge.
Men RSS Nordic Development har försäkrat kommunen om att åtalet inte påverkar byggplanerna i Gävle.

I somras besökte Stig Henriksen (eller Stig Erlend som han presenterade sig som då) Gävle för att berätta om bolaget RSS Nordic Developments byggplaner för Estraden-omdrådet.

Gävle kommuns vision är att skapa en helt ny stadsdel i anslutning till det växande arenaområdet Gavlehov och det norsk-svenska bolaget har sagt sig vilja investera en miljard kronor i upp emot 1 500 nya bostäder vid Gävletravet och Parken.

– Vi fick tips om att fastigheten var till salu och tyckte att Gävle verkade som en intressant plats. Närheten till travet och de andra idrottsarenorna är en stor tillgång. Dessutom ligger det nära centrum. Mottagandet från kommunen har varit fantastiskt, sa Stig Henriksen till GD i juni.

Annons

Läs även: Här planeras en ny stadsdel

Annons

Nu står samme man åtalad, misstänkt för grov ekonomisk brottslighet i Norge. Rättegången, som inletts vid Nord-Troms tingsrätt, kommer att pågå under flera dagar. Om Stig Henriksen döms riskerar han fängelse i upp till sex år.

Enligt åklagaren har han gjort sig skyldig till grovt bedrägeri, främst mot Handelsbanken i Tromsö.

Under åren 2007 till 2011 hade han en bolagskredit på 17,5 miljoner norska kronor hos banken, men av de pengarna blev nära 2,4 miljoner använt till annat än vad avtalet sa.

Stig Henriksen ska även ha gett oriktig information vid andra tillfällen och på så viss förmått banken att betala ur mer pengar än vad som annars skulle ha skett.

Enligt NRK, som rapporterat från flera av rättegångsdagarna, nekar Stig Henriksen till alla anklagelser.

Gävle kommun fick kännedom om åtalet förra veckan och tog då kontakt med moderbolaget RSS Nordic Holding för att få svar på om brottsmisstankarna på något vis påverkar byggplanerna i Gävle.

– De meddelade att Stig är en medarbetare och att projektet inte står och faller med honom, andra kan gå in i hans ställe i väntan på domen. Vi har fortsatta träffar med en jurist från bolaget redan till veckan och diskutera framtiden, säger Hanna Kulla, exploateringsingenjör på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Sedan i somras har Gävle kommun gjort en översiktlig utredning av Estraden-området och involverat samtliga fastighetsägare. Kommunen har även tecknat ett exploateringsavtal med RSS Nordic Development där en av kommunens markremsor byttes mot en av bolagets.

Annons

Annons

– Vi har en planlagd gång- och cykelväg genom området och bytte mark med bolaget i samband med att de tog fram en ny detaljplan för bostäder, säger Hanna Kulla.

RSS Nordic Holding har, via ett av sina andra dotterbolag, dessutom påbörjat ett byggprojekt på Gävle Strand. Där handlar det om 120-130 bostadslägenheter som byggs i närheten av där stuveriet låg.

GD har utan framgång sökt Stig Henriksen för en kommentar. Inte heller någon representant för RSS Nordic Holdings har gått att nå.

Läs även: Här planeras tusen nya bostäder

Stig Erlend Henriksen besökte Gävle en solig dag i juni för att presentera RSS Nordic Developments planer för Estraden-området. Nu står han åtalad misstänkt för grovt bedrägeri i Norge.

Petter Jonegård från Gävle kommun och kommunalråd Jörgen Edsvik höll gemensam pressträff med Stig Henriksen från RSS Nordic Development för att berätta om planerna för Estraden-området.


Anna Höglund

026-15 96 31
anna.hoglund@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan