Annons

Annons

Ni föregår den politiska processen

För oss kan debattartikeln om "jour" för ambulanspersonal, underskriven av ett följe av regionens verksamhetschefer bara tolkas på ett sätt: Regionens tjänstemän har redan bestämt sig i denna fråga, skriver Henrik Johansson, ALARM-Ambulansförbundets förhandlingsråd.

Att i svepande ordalag tala om nedlagda ambulansstationer och minskat antal ambulanser är att lättsinnigt föregå ordningens gång. Dylika förändringar är och förblir en politisk fråga, med påföljande politiskt beslut.

Vedertaget arbetssätt inom landets regioner, är och har alltid varit att politikerna påpekar vad som ska göras. Därefter påvisar tjänstemännen alternativ på hur detta kan göras. Naturligtvis ska samtliga relevanta alternativ utredas.

Precis som debattörerna skriver, så kan vi vara överens om att hängivna och engagerade medarbetare är nödvändigt för hälso- och sjukvården. Riktigt är också att det ligger i allas intresse att tillvarata sådant engagemang.

Annons

Vän av ordning frågar sig därför: Varför nämner då inte författarna till artikeln någonstans det alternativa sparförslag som arbetats fram av länets ambulanspersonal?

Annons

Förslaget består av flera delar, bland annat frivillig jourtjänstgöring i samband med längre pass. Vilket många anställda är positivt inställda till. Detta är också helt i enighet med rådande lagstiftning, avseende arbetstidslag och arbetsmiljölag

En annan del är ett mer kostnadseffektivt sätt att bedriva interna utbildningar.

Ytterligare påvisar förslaget relevanta besparingar i ambulansens chefsstruktur.

Förslagen innebär uppskattningsvis besparingar på cirka fyra miljoner. Ett effektivt sätt att spara, samtidigt som skattebetalarnas pengar sköts på ett klokt vis.

Så, ärade verksamhetschefer, varför föregår ni händelseförloppet i er debattartikel? Varför nämner ni inte att nedskärningar sker i tider då akutsjukvården tillföljd av befolkningsökning och en åldrande befolkning behövs?

Vart tog personalens alternativa besparingsförslag vägen?

Det lär knappast hålla om svaret blir, att nämnda förslag inte är känt. Det är snart tre veckor sedan förslaget överlämnades.

Dessa frågor motser undertecknade ett svar på.

ALARM-Ambulansförbundets förhandlingsråd

Annons

genom Henrik Johansson

Läs mer: Oro för nattjour inom ambulansen – nu analyseras riskerna

Läs mer: De får arbeta mer med sämre betalt – här är förslaget som upprör ambulanspersonalen

Annons

Läs mer: Jag har inte sovit gott en enda natt sedan jag började på ambulansen

Läs mer: Var rädd om de anställda som räddar liv!

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy