Annons

Annons

Annons

Annons

Raubtier ger sig ut på bärsärkatåg genom Sverige som når Gävle 17 mars

Den 17 mars kommer industrimetallarna Raubtier till Gävle på "Rovdjursturnén 2016". Plattan "Bärsärkagång" är precis utgiven.

Spåret "Tropaion" (trofé på grekiska) på "Bärsärkargång" handlar om jakt med pil och båge i Afrika. Något som Hulkoff själv testat på i Sydafrika på Kalaharis stäpp. – Jag är fascinerad av massajkrigare, berättar Pär Hulkoff i mitten.

Annons

Tv-klippet: Raubtier visar sin turnébuss och berättar om varför de är tre, norrländsk bitterhet och mycket mer.

Raubtiers frontman Pär Hulkoff befinner sig fyra mil norr om Haparanda i Norrbotten, där han bor, när vi når honom. Ett intensivt ökande snöfall har rått de senaste timmarna. Det är väl så en riktig vinter ska vara, försöker jag.

– Ja, man får ju flytta på snö, skrattar Pär Hulkoff.

Att ha ett samtal med Hulkoff påminner inte om någonting annat. Hulkoff pratar högt och tydligt. Han använder ord som "motsvarande" och ålderdomliga uttryck som "tämligen" - fast helt utan att det känns sökt. Det visar sig att han har en bakgrund i det militära som civilanställd ända tills för fem år sedan - och det känns inte det minsta märkligt.

Annons

Han är överväldigad av mottagandet på nya albumet "Bärsärkagång" som släpptes 19 februari. Det från "kamrater" och fans vill säga, recensioner håller han sig från att läsa, berättar han.

Annons

– Det är jobbigt att bli sågad.

"Allt går att raubtierifiera" förklarar Hulkoff. Med det menar han att Raubtier inte räds att slänga in trumpeter eller något annat icke-hårdrockigt i sin musik. Den nya plattan bygger dock mer på riff än de tidigare. Mer gitarrmetal än innan, även om syntharna finns kvar. Mycket inspiration har hämtats från gamla thrash metal-favoriter som Sodom ("Jag har delat scen med dem en gång och Tom Angelripper är väldigt rolig - en driven jägare som jag"), Destruction (kommer till Gefle Metal Festival i juli), Slayer och även Venom. Lite grind (extremsnabb tvåtakt) har också inkorporerats i Raubtiers musik för första gången, på öppningsspåret "Bärsärkargång".

– Vi ville få en känsla av fullständigt vansinne. Jag tycker det blev en effektfull passage.

Turnén startade 25 februari i Karlstad. Gävle nås 17 mars av totalt 16 städer från Malmö i Söder till Luleå längst norrut. Raubtier är sparsmakade med sina turnéer. Förra året gjorde de bara två gig totalt. De tre medlemmarna, förutom Hulkoff: Buffeln (trummor) och Kjellgren (bas) har sina privata liv att ta hand om och gillar urladdningen som sker live - när krutet i bössan sparats ett tag.

– Det är lätt övermätta behovet. Vi vill inte hamna i löpandebandsprincipen. När vi har som roligast, har publiken som roligast också tänker vi.

Vi pratar mer om det militära anslaget som är ett återkommande tema i Raubtiers musik. Hulkoff tycker dock att det dras väl stora växlar på det från kritikers håll. Raubtier handlar om mycket mer än krig, menar han. Lumpen gjorde Hulkoff på pansarvärn på I19 i Boden som robotsoldat. Och han har källor på att Raubtiers musik passar svenska soldater. Exempelvis hänger en Raubtierflagga i mässen (ungefär matsalen) på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif i Afghanistan.

Annons

Annons

För elva år sedan kom dokumentären "Soundtrack To War" om vad amerikanska soldater i Irak lyssnar på när de sitter i stridsvagnen och ja... "eliminerar mjuka mål" för att använda militär-språk. Hård metal visade sig inte vara helt ovanligt. Vill man ha adrenalinpåslag - ja, då passar onekligen musik som Raubtiers, det går han med på Hulkoff.

Hur skulle du ställa dig till om du fick veta att Raubtiers musik används av stridande soldater?

– Det är absolut bara positivt - om det kan hjälpa våra soldater.

Raubtier är ju ett populärt hårdrocksband och sådana förekommer i Melodifestivalen nuförtiden. Hulkoffs svar på om de skulle kunna tänka sig att vara med där är dock glasklart.

– Vi har blivit tillfrågade. Svaret är och förblir nej. Haha.

Fakta

Raubtier om Mittmedia-städerna de spelar i

Östersund (Plaza, 5 mars)

"Vi har varit där ett gäng gånger. Det är en otroligt varm atmosfär i Östersund. Jag gillar att besöka Åreskutan. Deras mentalitet med jämtlandsrepublikanismen är jag positiv till. Jag har varit och tittat på fornlämningar däromkring. Jag försöker väva in små expeditioner på turné när det går".

Gävle (Harrys, 17 mars)

"Jag har många goda minnen från Gävle och många kamrater där. Nu låter det som floskler då jag säger gott om alla städer, men så är det. Tyvärr har jag inte hunnit se mig omkring i Gävle. Gasklockorna är väl det mest historiska jag sett hittills. Senaste gigget på Harrys gick brandlarmet. Det var intensivt, jag tycker det var jätteroligt, något att komma ihåg. Gävleborna visade en fantastisk gentlemannamässighet den kvällen. Fantasiskt".

Borlänge (Liljan, 18 mars)

"Raubtier har en lång och brokig historia med Borlänge. Vi har spelat mycket i Dalarna och gjort skivor och videos där. Det är lite som att komma hem. Men så är det på de flesta ställen dit vi kommer på turnén - då vi varit där förr. Det är som att komma hem vart vi än är".

Sundsvall (Aveny, 19 mars)

"Vi har varit där och spelat med Sabaton. Min hustru har rötter några mil inåt landet från Sundsvall också. Jag har inte hunnit besöka vikingalämningarna där, men det ser jag verkligen fram emot.

Annons

Annons

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Raubtier består av Hulkoff, sång och gitarr, Hulkoff, Buffeln på trummor och Kjellgren på bas.

Raubtier marknadsförs aktivt utanför Sverige i Tyskland och Benelux-länderna. Men fans finns även i Ryssland, Brasilien, Argentina för industrimetal på svenska. Eller "den här tornedalsskiten" som Hulkoff skrockande förklarar Raubtier. Live har de spelat i Finland och Norge utanför Sverige. – Vi har inte satsat på livespelningar på kontinenten än främst av monetära skäl, men det finns viljor som vill det, säger Hulkoff som syns i mitten.


Nils Palmeby

026-15 95 53
nils.palmeby@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan