Annons

Annons

Annons

Annons

Gadget manglade sönder Å-Krogen

Att kunna blåsa liv i en så till synes snäv genre som grindcore 2016 - är det möjligt? Grind, d-takt, höga skrik och låga skrik är basen - men att det gått att utveckla har bevisats förr. Gävlebandet Gadgets "The Great Destroyer" för onekligen tankarna till Nasums banbrytande "Inhale/Exhale" som kom 1998 - ungefär samtidigt som Gadget tog sina första steg.

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Arg, argare, Emil Englund i Gadget.

Annons

I recensionerna av Gadgets album har det nästan blivit fånigt i hur ofta det refereras till Nasum. Att Gadget "gör saknaden efter Nasum lite mindre outhärdlig" förekom till exempel på två ställen i förra numret av Close-Up Magazine, där albumet vann Soundchecken.

Gadget inleder sin releasekonsert som startar strax innan midnatt under lördagen, med att återge ljudet från Youtube-vloggen Metal Meltdown. Under tio minuter går en kille från Toronto i Kanada på ett mycket välformulerat vis i genom "The Great Destroyers" alla förtjänster med slutsatsen att det är ett "absolut extremmetal-monster".

Annons

En annorlunda inledning, men också en faktiskt helt perfekt för den som inte är insatt i kontexten. Vloggaren säger verkligen allt essentiellt som går att säga om albumet som även jag och alla normalt funtade människor borde tycka är ett mästerverk.

Annons

Prescriptiondeath hann jag bara se från garderoben tyvärr, men det lät bannemej ända bort till Fullriggaren, så de måste ha skött sin uppgift. Overviolence därefter var en bisarr upplevelse i att jag trodde att Henke på bas och sång var jag själv. Exakt samma hårlängd och ur vissa vinklar porträttlik i ansiktet om än med avsevärt större muskelmassa. Jag vet inte om någon kan känna igen sig i detta, men att se dig själv live två meter framför dig, vrålandes på en scen, var en av de mer psykedeliska upplevelserna jag haft.

Musikaliskt hamnar Overviolence någonstans mellan hardcore och grind. Och dessvärre är de inte lika spännande att lyssna på som Gadget. Det beror ju såklart helt på hur man vill ha sin grind. Nasum brukade kallas "lyx-grind" och hatades av vissa för det. "Webbdesignsgrind" var ett annat förslag. Gadget ligger också åt lyxhållet. Det är varierat, välspelat och ambitiöst. Men det är fortfarande korta brutala låtar som inte går att tröttna på. Där bara det absolut viktigaste är kvar. Som musklerna på en deffat smal men hårt arbetande grindtrummis ungefär.

I låten "Svart hål" sjunger Gadgets sångare Emil Englund: "Av med handskarna, fram med nävarna, börja veva för ditt liv, ditt liv eller mitt liv". Denna uppmaning har ett tiotal tagit på allvar i publikhavet och det är förstås helt i sin ordning på en grindcorespelning på en trång krog.

Annons

Annons

Mellansnacket är av det familjära slaget. Basisten Fredrik Nygren tråkas av Emil Englund för att han inte kan uttala "Requiem". Kängnumret "Dedication" tillägnas "Gunnarsson" och så vidare. Publikröster i urval: "Ni ser ut att knarka", "spela en ballad" och givetvis klassikern: "spela snabbare".

Spelningen klockar in på strax över trettio minuter, lite mer än längden för "The Great Destroyer" och extranummer bevljas - "till nästa helg" med sedvanlig glimten i ögat-humor à la Gadget.

Arg, argare, Emil Englund i Gadget.

Henke i Overviolence som skribenten trodde var han själv.

Arg, argare, Emil Englund i Gadget.

Arg, argare, Emil Englund i Gadget.


Nils Palmeby

026-15 95 53
nils.palmeby@mittmedia.se

Fakta

PÅ SCEN

Releasefest: Gadget - "The Great Destroyer"

Overviolence och Prescriptiondeath

Å-Krogen, Gävle

Betyg: 4 av 5

Annons

Annons

Till toppen av sidan