Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Nya kontorsbygget ska länka ihop Alderholmen med Gävle strand – men planerna väcker motstånd

Ett nytt stort kontorsbygge ska länka samman de gamla magasinen på Alderholmen med de nya bostäderna på Gävle strand. Men Fiskmagasinets delägare Ronnie Steinwall är kritisk till förslaget.

– Vi blir väldigt inträngda, säger han.

Så här är det tänkt att det nya kontorskomplexet ska se ut, enligt förslaget som lämnats in till Gävle kommun.

Annons

TV-inslaget: Se Fiskmagasinets delägare Ronnie Steinwall kommentera planerna

Tullhustomten öster om magasinen på Alderholmen har stått obebyggd sedan 1969 då det gamla tullhuset revs. Orsaken till rivningen var bristande underhåll. Huset hade börjat förfalla och kallades i folkmun för "tullruinen".

Nära 50 år senare vill nu det privata Gävleföretaget BF stambytesentreprenad bygga ett stort kontorskomplex där med två huskroppar på tre respektive åtta våningar. Förutom kontor ska huset inrymma handel och ett parkeringsdäck med cirka 40 platser i källarplan, enligt förslaget som skickats in till kommunen.

På onsdag ska politikerna i samhällsbyggnadsnämnden ge besked om de är positiva till att inleda ett planarbete för bygget eller inte. Om de säger ja kan det finnas ett färdigt förslag till detaljplan nästa vår. Även det ska godkännas politiskt.

Annons

Annons

Klart är att huset inte får se ut hur som helst. Hela området utgör i dag riksintresse för kulturmiljövård, vilket ställer höga krav på byggnadens utformning. Den måste smälta in med de gamla magasinen som påminner om att Gävle var en betydande hamnstad på 1800-talet.

Bostäder är inte aktuellt att bygga på platsen eftersom det bullrar för mycket från Gevaliafabriken.

Tomten fungerar i dag som parkering åt restaurang Fiskmagasinet som ligger i huset intill. Delägaren Ronnie Steinwall ser bekymrad ut när Gefle Dagblad visar honom skissen på det nya kontorshuset.

– Vi ser inte alls positivt på att bebygga den här tomten, dels för grönområdena som jag tycker att man ska värna mellan Gävle strand och Alderholmen. Sedan blir ju vi väldigt inträngda och tappar utsikt, säger han.

Men kan inte kontoret ge Fiskmagasinet nya kunder?

– Jo, ser man det så kan det ju skapa mer intresse, men det är inget som vi vet i dagsläget hur det påverkas, säger Ronnie Steinwall.

Gefle Dagblad har sökt företaget som vill bygga kontorshuset. Samma bolag planerar sedan tidigare att bygga en mataffär vid Gävle golfklubb.

Läs mer: Politikerna oeniga om mataffär vid golfbanan

Under vinjetten Byggplats Gävle följer Gefle Dagblad alla byggen runt om i staden. Via vår karta kan du hitta artiklar, TV-inslag och bilder.

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Så här är det tänkt att det nya kontorskomplexet ska se ut, enligt förslaget som lämnats in till Gävle kommun.

Så här ser den föreslagna planlösningen ut.

Förr i tiden låg ett tullhus på tomten där det nu kan bli kontor. Huset byggdes efter den stora stadsbranden 1869, men revs hundra år senare. Så här såg tullhuset ut omkring år 1920. Foto: Gävle stadsarkiv


Maria Carlsson

026-15 96 25
maria.carlsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan