Annons

Annons

Annons

Gävle

Hon har skaffat sig licens att frisera

Annika Blyckertz har skaffat frisörlicens, utformad som ett körkort och fäst på spegeln i kundernas blickfång.
– Ett bevis för att jag är en seriös företagare.

Bakom certifieringen står Frisörföretagarna och ett par branschaktörer. I dag kan vem som helst kalla sig frisör. Därför har branschen velat skaffa en modell som ska tydliggöra den enskildes utbildning och kunskaper.

Annika Blyckertz driver Salong Gioia på Drottninggatan. Hon har en anställd och en frisör som hyr en stol. Att finnas mitt där rörelserna i centrum är som störst har gynnat affärerna. Tidigare hade hon salong mitt emot Gamla katolska kyrkan.

I Gävle är konkurrensen hård, utbudet av frisörer är stort. Delvis tror Annika Blyckertz det beror på den nuvarande frisörutbildningen, i regel på gymnasienivå. Det krävs att man arbetar 3 000 timmar som trainee innan man har rätt att göra gesällprov.

Annons

– Få har råd att anställa någon. Följden blir att den som nyss utbildat sig antingen hyr in sig eller starta eget innan den är färdig som frisör. Det är helt enkelt för lätt att starta eget, menar Annika Blyckertz.

Annons

Frisörlicensen presenterades för en månad sedan. Annika Blyckertz ansökan gick snabbt att expediera. Hon har sedan tidigare både gesäll- och mästarbrev. Hon har godkänt kassasystem och ordning på moms och andra skatter.

– Det är ett problem för branschen att det finns så många obehöriga frisörer. De förstör vårt rykte och inte sällan har de betydligt lägre priser. Målet är att man i framtiden ska vara tvungen att ha licens för att få bedriva verksamhet. Det höjer både status och vår yrkesstolthet, säger hon.

Själv gick hon en eftergymnasial utbildning i Falun vid Frisörtekniskt centrum. I nio år har hon varit verksam i Gävle, varav de fem senaste som egen företagare. Att kunna påverka, till exempel att enbart jobba med ekologiska och miljövänliga produkter, ser hon som den stora fördelen som egen.

Kunderna är övervägande kvinnor, från 20 till 50 år. Hon är särskilt specialiserad på lockigt hår. På sin webbsida har hon ett forum där hela 30 000 lockiga människor utbyter erfarenheter och lär sig acceptera och uppskatta sina hårsvall. Att klippa lockigt hår kräver särskild utbildning.

Lob och balayage är två trendiga begrepp i vår. Axellångt hår i pastellfärger med mjukt övergående skiftningar och en särskild frihandsteknik för att göra slingor. Gråhåriga kan ha förtröstan, det är inne med grå charm även bland de unga och då ofta med en metallisk nyans i rosa eller blått.

Annons

Annons

Annika Blyckertz gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet och drömde om att bli läkare. Ett tag var hon inne på datavetenskap innan bitarna föll på plats. Hon ångrar inte sitt nuvarande yrkesval även om arbetet har svårt att hålla sig inom en 40-timmarsvecka.

– Vi skulle kunna ha plats för en till frisör i salongen, men jag tvekar, det blir lätt opersonligt om det blir för stort. Då kan jag hellre tänka mig öppna fler salonger, säger hon.

Fakta

Frisörlicens

Kan ansökas från 15 mars 2016.

Bakom certifieringen står Frisörföretagarna, Handels, KTF och SFLF.

Modellen bygger på branschens nuvarande system för yrkesprov och yrkesbevis. De som redan har avlagt godkända prov eller innehar mästarbrev kommer att kunna ansöka om licens utan att avlägga ett nytt prov.

Licensen utfärdas i form av ett körkort med bild, namn samt ett unikt licensnummer. På körkoret kommer det också framgå vilken behörighet frisören innehar.

A-Godkänt delprov

B-Gesällbrev

C-Mästarbrev

D-Seriöst företagande

E-Yrkeslärare

Den nya frisörlicens som införts har formen av ett körkort.

Annika Blyckertz på Salong Gioia är en av de första i Gävle som skaffat licensen.


Jan Sundström

026-15 93 96
jan.sundstrom@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan