Annons

Annons

Annons

De direktkvalificerade bidragen – så stor chans har Sverige i finalen i Eurovision enligt experten

Mittmedias Eurovisionexpert Fredrik Ytterström har tagit det stora greppet på de kvarvarande dirketkvalificerade bidragen och betygsatt och tyckt till om dem.

Samtliga bidrag betygsätts efter de musikvideo-uppladdningar som den officiella Eurovision-tv-kanalen har skapat för årets bidrag.

Italiens Francesca Michielin framför bidraget No Degree of Separation.

Bild: Maja Suslin/TT

Land: Italien

Artist: Franscesca Michielin

Sång: No degree of separation

Betyg: 3

Stolt fortsätter det att sjunga på sitt modersmål, Italien, sedan comebacken för fyra-fem år sedan. Bara det är värt en applåd i sig, men renodlade, inhemska, bidrag för att komma ifrån den här överproducerade radiohitshysterin som annars ofta präglar ESC. Det här är en trevlig, lugn, och lite mystisk historia där Franscesca kanske inte direkt sjunger ut - men sjunger väl. Hade behövt lite mer action.

Annons

Annons

Här kan du se bidraget

Frans Jeppsson Wall framgör bidraget If I were sorry.

Bild: Jonas Ekströmer

Land: Sverige

Artist: Frans

Sång: If I were sorry

Betyg: 3

Med sin aura av oskuldsfullhet kliver svenske Frans in i tävlingarna. Och det tog inte lång tid för andra, tidigare, Eurovision-deltagare att kapa honom samma kväll som han tog hem finalen. Fruktansvärt orättvist mot såväl Frans, kände jag såväl då som nu. Han har gjort något eget som inte riktigt liknar något vi har skickat till Eurovision Song Contest tidigare. Låten känns väldigt mycket ”Frans”, om jag säger så. Visst är det en aning irriterande att låten till mångt och mycket är en väldigt lång refräng, men det tar inte fram ett stilistiskt väldigt snyggt – och äkta – framträdande. Med det sagt: Jag blir förvånad om vi klättrar in på topp-10, inte omöjligt med tanke på hur populära de svenska bidragen brukar vara utomlands, men ändå väldigt svårt i det tuffaste Eurovision-året på mången god dag. Lycka till Frans!

Här kan du se bidraget

Tysklands Jamie-Lee framför bidraget Ghost.

Bild: Maja Suslin/TT

Annons

Land: Tyskland

Artist: Jamie-Lee

Annons

Sång: Ghost

Betyg: 2

Från pojken Frans till Flickan Jamie-Lee. Något halvetno-bidrag med inslag av modernt beat. Jag har rätt svårt att relatera till det tyska bidraget, den liksom bara glider förbi ganska obemärkt utan att lämna några större avtryck. Men den är åtminstone rätt välproducerad.

Här kan du se bidraget

Frankrikes Amir framför bidraget Jai cherché.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Land: Frankrike

Artist: Amir

Sång: J’ai cherché

Betyg: 4

Ett trallvänligt och stabilt bidrag som sprudlar av glädje. Kommer att spelas på många klubbar runt Europa den här sommaren. Det känns modernt, fräscht och opretentiöst – inte alls som det brukar vara i Frankrike det vill säga.

Här kan du se bidraget

Spaniens Barei repeterar på söndagen bidraget Say Yay!

Bild: Jonas Ekströmmer/TT

Land: Spanien

Artist: Barei

Annons

Sång: Say Yay!

Betyg: 3

Nu släpper vi ut våra inre krafter – Spanien höjer tempot ordentligt i tävlingen och gud vad skönt att höra något som inte är en ballad. En befrielse. Jag är inte den mest dansanta av män men kan nog tänka mig ett par glädjesteg eller tre då Barei går igång ordentligt. Roligt för Spanien som nu skickat två bra bidrag i rad – det har nog inte hänt sedan Stål- och kolunionen bildades.

Annons

Här kan du se bidraget

Storbritanniens Joe and Jake framför bidraget You're Not Alone.

Bild: Maja Suslin/TT

Land: Storbritannien

Artist: Joe and Jake

Sång: You’re not alone

Betyg: 3

Även Storbritannien övertygar med sin popduo som levererar en luftig poplåt med bra samspel mellan de två sångarna. Måhända är det lite för stereotypt, och däri ligger mitt klagomål: Det är trots allt ganska slätstrukna – om än välgjorda – tre minuter.

Här kan du se bidraget

Läs också


Fredrik Ytterström

010-709 79 23
fredrik.ytterstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan