Annons

Annons

Annons

Limöbåten

Förloraren i Limöbåtsbråket stämmer kommunen på halv miljon

SM-rederi, som var med i striden om att få köra Limötrafiken i Gävle, stämmer kommunen på 499 900 kronor.
– Det här målet kommer vi att vinna, säger Johan Bennich, VD.

Text: 

Förra året blev upphandlingen av Limötrafiken en riktig dokusåpa.

Två rederier slogs om att få trafikera Gävle-Limön den kommande fyraårsperioden. Upphandlingar avbröts, hamnade i förvaltningsrätten, togs om, avbröts igen.

Till slut fick skepparen Per Rydback uppdraget att trafikera sträckan med den klassiska Limöbåten Drottning Silvia via en direktupphandling. Som maximalt får kosta 505 800 kronor totalt, utslaget på ett helt år.

Det beloppet överskreds enligt SM-Rederi eftersom kommunen vid flera tillfällen beställde extraturer till Limöbåten för närmare 200000 kronor.

Läs även: Kommunen köpte båtturer i strid med sina egna regler

Annons

Det är ett av argumenten bakom stämningen. Men vad sakfrågan gäller är att SM-rederi anser sig ha gått miste om förköpsrätten av det fartyg som de hade tänkt trafikera Limön med. Ett fartyg som heter M/S Eskil och som ägs av Strömma Turism & Sjöfart AB i Stockholm.

Annons

Förutsatt att de skulle ha vunnit upphandlingen av skärgårdstrafiken i Gävle hade de kontrakt med Strömma om att få köpa båten för åtta miljoner kronor. Nu menar SM-Rederi, utan att utveckla argumenten vidare, att de förlorat en halv miljon kronor på att det köpet inte kunnat genomföras.

Johan Bennich vill inte gå in närmare på hur han kommit fram till detta belopp.

– Jag har inte lust att diskutera lagen. Och jag är rätt trött på den här historien. Men vad det handlar om är att Gävle kommun brutit mot lagen om offentlig upphandling, att vi har en advokat och att vi stämmer dem på det vi kan. Vi skulle kunna gå in på fler detaljer, men det här målet kommer vi att vinna. Det är bara så det ligger till, säger han.

SM-Rederi yrkar i sin stämning även på att Gävle kommun står för deras rättegångskostnader.

Gävle kommuns Samhällsbyggnadskontor kommer i en första vända att skriftligen få bemöta stämningen, som lämnades till Gävle tingsrätt i mitten av veckan.

GD har talat med kommunjurist Jens Gagge som ännu inte sett stämningen. Vare sig Helena Werre eller Elisabet Jonsson som haft ansvar för Limöbåtsupphandlingen för samhällsbyggnadskontorets räkning har gått att nå för en kommentar.

Om SM-Rederi vunnit upphandlingen av Limötrafiken hade företaget en köpoption på båten Eskil. Att den affären inte blev av kostade en halv miljon enligt rederiet som nu stämmer Gävle kommun på det beloppet.


Magnus Lundquist

026-15 96 01
magnus.lundquist@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan