I verkligheten ser bilden annorlunda ut. Inte alls så ensidig som i mediernas nyhetsrapportering om fattigdom och krig. Därför arrangerar Theresa Ogionwo en stor kulturfestival i Gävle. Med mode, musik och Jessica Folcker som konferencier.
– Verklighetens Afrika har ett blomstrande och modernt kulturliv. Jag ville visa det. Jag la fram min idé för Moussa. Han tyckte den var bra och nu blir det verklighet.
Vi träffas på Rapatacs aktivitetscenter i Gävle. Theresa Ogionwo studerar International social work på Högskolan i Gävle. Hon växte upp i Nigeria men nu är hon inne på fjärde året som Gävlebo. Det fjärde barnet är fött i Gävle. Framtidsplanen är dock att åka tillbaka och jobba med "streetboys" som är ett stort problem i Nigeria. Just nu gör hon praktik hos ungdomarna på Rapatac. Första intrycket av Sverige var kylan och att det fanns så många träd. Så småningom upptäckte hon hur ensidig bilden av Afrika kunde vara.
Annons
Annons
– Min son fick frågan i skolan om det finns bilar i Afrika. Där finns ju allt som finns här! Det vill jag visa nu och ge en mer positiv bild av det trendiga Afrika. Jag har bjudit hit två kända designers som kommer att ge modevisningar i Gävle. Det blir också teater, musik, föreläsningar och traditionell afrikansk mat. Flera afrikanska länder kommer att vara representerade.
En vanlig afrikansk maträtt kallas "Jollf-rice". I den har riset kokat tillsammans med grönsaker och kryddor som paprika, chilipeppar och lök. Färgen blir starkt röd.
– Jollf-rice smakar helt fantastiskt, säger Theresa. Och peppar-soppa, med många nigerianska kryddor, den smakar definitivt annorlunda men mycket gott.
I Silvanum blir det en utställning samt försäljning av de designade plaggen från modevisningarna i gasklockorna. Modeskaparna Theresa Onuha och Amusa Eke har varit i Europa förr. Deras design har visats på cat walken i både London och Paris men nu blir det första gången i Sverige. Hon beskriver deras stil som "ladyish", färgstark och vacker men passar lika bra på fina middagen som till jeans. Modellerna kommer att vara både afrikanska och svenska och en del plagg har de låtit sy upp i mindre storlekar speciellt för detta tillfälle, några av ungdomarna på Rapatac kommer också att gå på cat walken.
Theresa är projektledare men deltar även i produktionen. Hon har skrivit den musikteater-föreställning som ungdomarna ska spela upp. Den handlar bland annat om att utbildning är viktigt och bra, samma budskap som Rapatac vill förmedla.
Annons
Festivalen har vuxit sig större än hon hade kunnat drömma om. Med work shops, föredrag, musik och stor matbuffé. Peter Ågren från Gävligt Gott kommer att delta, Jessica Folcker är som sagt konferencier och Dr. Alban kommer eventuellt som gäst. Dessutom finns det några hemligheter som kommer att överraska besökarna.
Annons
– Det är jättebra att vi får berätta våra historier, säger Theresa. Många bitar är inte kända. Det finns många barn här i Gävle med afrikansk bakgrund som inte vet var de kommer ifrån. Jag vill inspirera dem att ta reda på mer. Den som är trygg i sig själv och vet var den kommer ifrån blir en bättre person. Både för sig själv och för samhället.
Den nya kulturfestivalen "Gävle möter Afrika" är den 3-5 juni, på fredagen och lördagen i Gasklockorna och på söndagen i Silvanum.

Theresa Ogionwo bjuder in till en ny kulturfestival i gasklockorna och på Silvanum.

Theresa Ogionwo går på högskolan och arrangerar nu en kulturfestival om Afrikanska berättelser.

Theresa Ogionwo är fascinerad över att vi har så många träd i Sverige.

Föreställningen handlar om att utbildning är viktigt och bra, samma budskap som Rapatac vill förmedla.
Annons

Ungdomarna på Rapatac repeterar teaterföreställningen som de tänker visa.

Theresa har skrivit en musikteater-föreställning som ungdomarna på Rapatac ska spela upp.
Helen Granditsky
026-15 96 41
helen.granditsky@mittmedia.se