Annons

Annons

Annons

Marcus Bohlin: Den som sprutar ketchup mot politiker är en odemokratisk nöt

Tisdagens riksdagsdebatt om Vattenfalls försäljning av sina brunkolstillgångar i Tyskland fick abrupt avbrytas efter att åhörare skrikit slagord och sprutat ketchup mot politikerna. Det är förstås inte acceptabelt att åhörarläktarna tas över av aktivister som inte har något intresse av att tillåta en fri och öppen debatt.

En miljöaktivist sprutar ketchup mot de folkvalda i riksdagen.

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Annons

Annons

Oavsett man tycker att Vattenfall ska behålla brunkolet elleratt bolaget ska försöka sälja tillgångarna till ett så högt pris som möjligt, så måste man få uttrycka detta utan att attackeras av aktivister.

Sverige har en lång historia av att vara ett öppet land där medborgarnai förhållandevis hög grad har tillgång till landets makthavare. Det är något vi ska vara stolta och glada över. Efter två ministermord i modern tid – statsminister Olof Palme 1986 och utrikesminister Anna Lindh2003 – har tillgängligheten förvisso minskat, men i jämförelse med många andra länder är Sverige fortfarande öppet.

För varje tårtning eller ketchupattack mot folkvalda riskerar emellertid ytterligare steg tas mot mindre tillgänglighet.

Blir aktioner från olika politiska aktivister vanligare på åhörarplats i riksdagen så riskerar det till exempel att bli svårare att ta sig in i parlamentet för att lyssna på debatterna. Det är en utveckling som inte är önskvärd.

Det är också svårt att se vad de barnsliga miljöaktivisterna har att vinna i sak på sitt agerande. Nu överskuggas den viktiga debatten omVattenfalls brunkolstillgångar i Tyskland av en debatt om politiska huliganers agerande på läktarna. Det torde vara direkt kontraproduktivt. Så grattis tillingenting, era nötter.

Annons


Marcus Bohlin

060–19 71 57
marcus.bohlin@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan