
Bild: Björn Lindgren/TT
– Vi i Sverige och övriga nordiska länder har ett annat spelår än övriga världen har. Vi har ju vår - höst men övriga serier ligger höst-vår så vi ligger inte riktigt i fas, säger Mikael Svensson, medlem i Svenska fotbollsförbundets domarkommitté.
Normalt införs regeländringar och uppdatering av International Football Association Boards (Ifab eller National Board) regelverk den 1 juli men eftersom det är mästerskapsår införs de istället från 1 juni och är därmed i full kraft till EM-slutspelet i Frankrike. I Sverige gäller regeländringarna från och med omstarten av allsvenskan 9 juli och då gäller de även damallsvenskan och superettan. För övriga serier i Sverige gäller de först från 2017.
Annons
Annons
– Spelåret för övriga länder är över så de är inne på ett annat spelår än vi nu. Det är för att vi har ett annat spelår som vi inför de första förändringarna i de högsta serierna och sedan tar den stora förändringen till 2017, säger Mikael Svensson.
Det handlar om omkring 90 förändringar som görs i Ifab:s regelbok. Men de flesta rör förändringar och förenklingar i själva texten för att göra regelverket enklare att tyda. Men en stor förändring kommer att märkas av publiken. Den omdiskuterade regeln om målchansutvisning kommer att mildras.
– Förut var det trestegsbestraffning: rött kort, straff och avstängning. Det var för tunga straff, säger Mikael Svensson och fortsätter med två exempel:
– Om målvakten försöker ta bollen men spelaren ramlar över hans armar bedöms det som att båda spelarna försöker spela på bollen. Då blir det gult kort och straff. Men om målvakten drar ner spelaren eller om en spelare tar bollen med handen blir det målchansutvisning.
Det handlar alltså om att i större utstäckning bedöma situationen, vilket kan bli tufft för domaren, men tanken är att anpassa regelboken till spelet i större utsträckning.
– Vissa regler tyckte man inte var rättvisa. Som målchansutvisningen, det tycker man är lite hårt och det har man haft en diskussion om i flera år, och nu ändrar man det, säger Svensson och fortsätter:
– Det är en massa andra småsaker som också kommer ändras: en avspark får göras på annat sätt, det handlar om utrustning, hur spelare behandlas och en massa annat.
Mikael Svensson menar att det kan vara förvirrande för publiken som först ser EM-slutspelet, som alltså kommer att ha andra regler, och sedan märker att det inte är samma regelverk i svenska matcher. En annan förändring är att en skadad spelare inte behöver lämna spelplanen även om han eller hon måste behandlas, om spelaren som orsakat skadan får gult eller rött kort.
Annons
Annons
– Vi träffar ju de som sitter i International Board och vissa saker kanske inte verkar så logiska men vissa saker är positiva. Man kan få igång spelet snabbare och få in spelare på planen igen på ett bättre sätt. Målsättningen var att förenkla och förtydliga och det tycker jag att man har lyckats med, säger Mikael Svensson.
Den svenska regelboken kommer att uppdateras i en fullständig svensk version till 2017. Tills vidare är det Ifab:s egna dokument som gäller. Här nedan ser du en lista över vissa av förändringarna. Klicka på länken nedan för att se hela Ifab:s nya regelverk med en förteckning över de förändringar som gjorts.
International Football Association Board: Laws of the Game 2016-2017
Fotnot: Ifab är en fristående organisation som äger det internationella regelverket. FIFA finns med i styrelsen men har inte bestämmanderätt över regelverket.
Förändringar i Ifab:s regelverk (för fullständig lista se länken ovan)
► En skadad spelare behöver inte lämna spelplanen efter behandling (om det inte tar för lång tid) om motståndaren som förorsakat skadan tilldelas gult eller rött kort.
► Varning för hands tilldelas endast vid hindrande av ett lovande anfall och misslyckat försök att göra ett mål.
► Vid offside: efter avblåsning läggs bollen på den plats där förseelsen skett, även om det är på egen planhalva. Tidigare har den lagts på mittlinjen.
Annons
► Fler situationer kommer att innebära frispark istället för indirekt frispark eller nedsläpp.
► Vissa situationer i straffområdet medför inte längre målchansutvisning. Om försvarande spelare gör ett försök att spela bollen och har möjlighet att göra det men om försvararen misslyckas blir det straff och varning. Fasthållningar, knuffar, avsiktliga hands etc. ger fortfarande rött kort.
Annons
► Om spelet stoppas på grund av att en medlem av lagets stab, utbytt spelareeller en reserv stör spelet ska spelet startas om med en direkt frispark elleren straffspark. Tidigare startades spelet med en indirekt frispark. Enligt Ifab är det ett "växande problem" att spelare som inte är i spel eller lagledningen går in på planen och stör en motståndare. Kanske inte jättevanligt i Sverige visserligen men möjligen i många andra länder alltså.
► Tidigare stoppades spelet om en utomstående störde spelet. Nu ska ett eventuellt mål godkännas om inkräktaren inte har stoppat försvararen från att göra sitt jobb. Om ett lag gör mål och domaren i efterhand upptäcker att det samtidigt var en inkräktare på planen ska målet godkännas ändå.
► Ett förtydligande har gjorts i offside-regeln: Om en spelare är i offsideposition när bollen slås av en medspelare ska spelet endast blåsas av omspelaren är aktiv i spelet efteråt. Alltså: en spelare som är offside men inte på något sätt blir en del av ett eventuellt anfall ska inte blåsas av (som tidigare men förtydligat)
Lisa Johansson
063-16 16 32
lisa.johansson@mittmedia.se