Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Efter kritiken – nu stramar kommunen åt miljonavtalet med Brynäs: "Ska bli tydligt hur pengarna används"

Gävle kommuns kritiserade mångmiljonavtal med Brynäs IF gällande barnsatsningen "En bra start" stramas nu åt. Tre gånger per år måste hockeyklubben redovisa till kommunen hur skattepengarna har använts.

Brynäs IF samarbetar med Unicef för att stärka barn och ungdomars rättigheter i regionen.

Annons

Det har varit många turer runt Gävle kommuns samarbete med Brynäs IF gällande "En bra start", den verksamhet som klubben bedriver i samarbete med barnrättsorganisationen Unicef.

Kommunen går in med 3,5 miljoner kronor årligen i satsningen, varav en miljon i form av exempelvis personalresurser. Men när Gefle Dagblad granskade verksamheten för ett år sedan var det oklart hur skattepengarna hade använts. Kommunen hade inte ställt några krav på ekonomisk redovisning och hockeyklubben duckade för frågor.

– Siffror redovisar vi i styrgruppen, inte externt, sa Brynäs vicedirektör Johan Cahling.

Läs mer: Går in med miljoner – utan krav på ekonomisk redovisning

Annons

Annons

Efter att även Arbetarbladet hade granskat "En bra start" kopplade kommunen in en advokat som slog fast att det femåriga avtalet innehöll flera brister. Mål och syften med "En bra start" beskrevs endast övergripande. Det fanns ingen konkret beskrivning av hur pengarna skulle användas och inte heller några krav på återrapportering till kommunen.

Läs mer: Advokat: Otydligheter i kommunens mångmiljonavtal med Brynäs

Efter kritiken har kommunen nu utformat ett tilläggsavtal som godkändes av en enig kommunstyrelse på tisdagen. Där förtydligas att kommunens pengar ska gå till tre områden: skolsamverkan, lek och aktiviteter samt opinion och påverkan. Uppföljningar ska också göras var fjärde månad. Brynäs ska dels lämna en ekonomisk redovisning enligt upprättad budget, dels redogöra för genomförda aktiviteter.

Alliansens fyra kommunalråd – som styr kommunen sedan årsskiftet – känner sig trygga med att Brynäsmiljonerna nu kommer att användas på rätt sätt.

– Det kommer att redovisas mycket, mycket tydligare än tidigare. Framför allt den ekonomiska redovisningen, säger Inger Källgren Sawela, M.

Annons

– Nu vet vi var vi kan förvänta oss att de här 2,5 miljoner kronorna kommer att landa, säger Ann-Helen Persson, C.

Enligt Inger Källgren Sawela har Brynäs IF varit med och utformat tilläggsavtalet.

Annons

– Det kan inte vara roligt för dem att bli misstrodda hela tiden. Vi måste naturligtvis vara överens om hur vi ska redovisa, säger hon.

Läs mer: Trots alliansens kritik – Brynäsavtalet blir kvar vid ett maktskifte i Gävle

– Det ska bli tydligt hur pengarna används, säger Inger Källgren Sawela, M.

När det ursprungliga avtalet godkändes hösten 2014 motsatte sig både alliansen och SD.

Hade ni godkänt avtalet från början om de här tilläggen hade funnits med?

– Det är en hypotetisk fråga. Nu såg det inte ut så och vi var väldigt kritiska till att man gjorde Brynäsavtalet, det upplevdes som orättvist. Nu har vi avtalet och nu gör vi så bra vi kan utav detta, säger Inger Källgren Sawela.

Hur vill ni göra med avtalet när det löper ut 2019?

– Vi har många resultat att följa innan vi vet hur vi ska gå vidare. Innan valet måste vi bestämma oss för hur vi gör med "En bra start", säger Inger Källgren Sawela.

Annons

Läs mer: Ny huvudpartner förbättrar Brynäs ekonomiska situation: "Ser riktigt bra ut"


Maria Carlsson

026-15 96 25
maria.carlsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy