Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Nej till skolgång och boendeplats för EU-migranter i Gävle: "De är här på besök"

EU-migranter som vistas i Gävle ska nekas plats i förskola och skola. Inte heller ska kommunen ställa i ordning en plats där de kan bo tillfälligt. Det beslutade kommunstyrelsen på tisdagen. Men partierna var långt ifrån eniga.

EU-migranterna har nu tvingats lämna Gävle strand.

Bild: Anna Höglund

Annons

Som Gefle Dagblad berättat har de EU-migranter som bott i läger på Gävle strand nu tvingats flytta därifrån. Orsaken är att området förvandlas till en byggarbetsplats när stadsdelen ska växa med fler bostäder.

Läs mer: EU-migranter tvingas bort när kommunen sätter upp stängsel på Gävle strand

Beslutet ligger i linje med de nya riktlinjer gällande utsatta EU-medborgare som kommunstyrelsen ställde sig bakom på tisdagen. Där står det att permanenta etableringar av bosättningar ska undvikas.

Men oppositionspartierna S, V och MP motsatte sig beslutet.

Annons

– Vi tycker att kommunen ska hänvisa till en annan plats om de utsatta EU-medborgarna inte kan vara kvar på ett ställe. I första hand ska det vara en plats där det finns basala saker som vatten och tak över huvudet, säger Gin Akgul Hajo, kommunalråd i opposition för V.

Annons

Läs mer: Oppositionen kritiserar flytten av lägret på Alderholmen: "Det är att sticka huvudet i sanden"

Det är en linje som även kommunalråden för C och L var inne på för ett år sedan när de satt i opposition. Då föreslog de att området där Getaway Rock hade sin festivalcamping skulle användas i det syftet. Men nu har de alltså svängt.

Läs mer: Politiker vill ge rockarnas camping till EU-migranterna

– En tillfällig boendeplats är kostsam och ställer stora krav på oss när det gäller exempelvis brandskydd. Så länge boendeplatsen bara är tillfällig kvarstår också problemet att de som bor där efter ett tag måste avhysas. Det är bara att skjuta problemet på framtiden, säger Helene Åkerlind, kommunalråd för L.

De rödgröna röstades ner i frågan av alliansen och främlingsfientliga SD som tillsammans har 7 av 13 platser i kommunstyrelsen.

Enligt de nya riktlinjerna ska kommunen också neka utsatta EU-medborgares barn rätt till skolgång. Det motiveras med att EU-migranterna bara får vistas i Sverige i tre månader, enligt EU:s rörlighetsdirektiv. Kommunen har ingen laglig skyldighet att erbjuda skolgång under den tiden.

Annons

Annons

EU-migranter ska nekas skolgång i Gävle.

Bild: JESSICA GOW / TT

– De bor inte i Gävle kommun. De är här på besök i högst tre månader. Det är jätteviktigt att det är grunden för hur vi ska se på den här frågan, säger Inger Källgren Sawela, kommunalråd för M.

Alla partier utom V stod bakom det. Gin Akgul Hajo, V, tycker att kommunen borde erbjuda skolgång.

– Enligt barnkonventionen ska vi se till barnens bästa. Skolan är en plats där barnen kan känna trygghet och få en meningsfull vardag. Vi vet inte heller hur länge de utsatta EU-medborgarna stannar i Gävle, säger hon.

Läs mer: Nu körs Atanas Asenov och hans familj bort från lägret på Gävle strand: "Får hitta en plats i skogen"

Läs mer: EU-migranterna på Gävle strand vet inte vart de ska ta vägen – har inte råd med camping


Maria Carlsson

026-15 96 25
maria.carlsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy