Annons

Annons

Annons

Längdskidor

Dyr nota för Svenska skidförbundet – FIS-kongressen hålls på lyxhotell i Mexico

Internationella skidförbundets kongress är i år förlagd till ett lyxhotell i Cancún, Mexico. Många frågar sig varför när Mexico inte direkt förknippas med skidsport och notorna för de nationella förbunden blir skyhöga. För Sveriges 20 representanter landar kostnaden på flera hundra tusen kronor.

Notan för att Svenska skidförbundet ska kunna vara med i Cancún kostar flera hundra tusen.

Bild: Maja Suslin/TT

Vartannat år samlar Internationella skidförbundet, FIS, delegater från de nationella förbunden för att diskutera sportens framtid och eventuella framtida regeländringar. I år är den förlagd till Cancún - en plats som snarare förknippas med båtar och vattenskotrar än längdskidor och snowboard.

Frågan är varför FIS väljer att förlägga kongressen i Mexico, och varför de håller till på ett femstjärnigt hotell.

Enligt längdchefen Johan Sares brukar FIS förlägga kongressen i länder som är medlemmar i FIS men inte har möjlighet att arrangera tävlingar. Därför finns platser som Barcelona, Kangwonland (Sydkorea), Antalya, Miami och Rio de Janeiro på listan över var kongressen hållits sedan 1994, menar han.

Annons

Annons

I år är inget undantag alltså. Namnet Cancún frambringar bilder av stränder, bad och inte minst lyx. Och kongressen hålls på just femstjärniga lyxhotellet Grand Fiesta Americana Coral Beach resort & Spa.

– Det låter ju kanske lite glamoröst, säger längdchefen Johan Sares till SportExpressen.

Sverige har 20 delegater på plats som representerar längd, alpint, freestyle, snowboard, skicross och en rad andra sporter. Notan blir flera hundra tusen kronor för den svenska gruppen, 800 000 för den norska.

– Det blir inte samma kostnader för oss. Vi har hittat ett billigare resealternativ och stannar dessutom färre nätter är Norge. Vi försöker åka hit med så få som möjligt och göra allt så kostnadseffektivt som möjligt. säger Johan Sares till SportExpressen.

Men att notan ändå blir dyr ifrågasätts på olika håll, vilket Johan Sares kan ha förståelse för.

– Jag förstår att det här ifrågasätts. Men Fis har ju ofta förlagt kongresser på udda ställen, och de har säkert ett bra argument för det, säger han.

Men vilket argument som skulle rättfärdiga att förlägga en kongress där alla de stora skidnationerna vill vara med eftersom viktiga saker diskuteras på ett lyxhotell i Mexico vet han däremot inte. Även längdlandslagets förbundskapten Rikard Grip kan förstå invändningarna.

– Det är ju inte så att det första jag kopplar ihop Mexiko med är skidåkning. Det är speciellt. Men det finns säkert några mervärden med allt det här som jag inte begriper, säger han till SportExpressen och fortsätter:

Annons

Annons

– Men på nåt sätt handlar det bara om att gilla läget. Det är ändå väldigt viktigt att vi är på plats och försöker påverka de beslut som ska tas.

För fler nyheter om skidor och vintersport: Gilla Skidpuls på Facebook!


Lisa Johansson

063-16 16 32
lisa.johansson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan