Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Domstolsprövning av diskriminering skjuts upp - "dåligt att inte komma in med handlingar i tid"

Blev rullstolsburne Lars-Göran Wadén diskriminerad när han inte kunde ta sig ombord på bussen i Gävle? Frågan ska prövas i domstol. Men nu skjuts förhandlingarna upp. Region Gävleborg har inte kommit in med handlingar i tid

Lars-Göran Wadén

Annons

DHR har, som GD tidigare berättat, stämt länstrafikbolaget X-Trafik för diskriminering.

Läs mer: Rullstolsburen kunde inte komma ombord på bussen - X-Trafik stäms för diskriminering

Bakgrunden är en händelse som inträffade i början av förra året. Gävlebon och DHR-medlemmen Lars-Göran Wadén skulle då åka buss från Gävle till Österfärnebo. Men han lyckades inte komma ombord. Bussen hade trapplift men chauffören sade att han inte hade utbildning att använda den.

Annons

Annons

Lars-Göran Wadén har tidigare anmält händelsen till DO, Diskrimineringsombudsmannen. Men de lade ned utredningen.

Nu har DHR valt att få saken prövad rättsligt. Det är det första fall som prövas enligt den nya diskrimineringslag som trädde i kraft 2015.

Förberedande förhandlingar i ärendet skulle ha hållits vid Gävle tingsrätt på onsdagen. Men förhandlingarna fick skjutas upp. Orsaken var att Region Gävleborg missat att lämna in handlingar i tid.

Ken Gammelgård, förbundssekreterare i DHR, är besviken.

– Det är dåligt att Region Gävleborg inte kommer in med begärda handlingar i tid. Det gör att hela processen drar ut på tiden, säger han i ett pressmeddelande och påpekar att detta är andra gången som förhandlingarna skjuts upp av den här orsaken.

Bristande tillgänglighet är en ny del i diskrimineringslagen. DHR vill att lagen prövas rättsligt och har därför använt den möjlighet intresseorganisationer har att föra talan för en medlem i domstolen.

– Vi vill driva frågan för att se hur lagen fungerar. Nu får vi vänta ännu längre på det, säger Ken Gammelgård.

Läs mer: Lars-Göran Wadén ser till att scenkonsten blir mer tillgänglig

Läs mer: 300 anmälningar om diskriminering under året - inte ett enda ärende har prövats

Annons


Björn Hanérus

026-15 96 34
bjorn.hanerus@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy