Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Furuvik-Ytterharnäs

Furuviksparkens bild på Santino upprör Ing-Marie Persson: "Jag blir ledsen och förtvivlad"

Furuviksparkens bild på schimpansen Santino upprör Ing-Marie Persson som tidigare ansvarade för aporna i parken. "Jag blir ledsen och förtvivlad när jag ser hur han ser ut. Han var i ett helt annat skick när jag lämnade parken", säger hon.

Furuviksparkens inlägg på Facebook

Annons

På bilden, som Furuviksparken publicerade på sin Facebooksida för ett par veckor sedan, sitter alfahanen och flockledaren Santino hopkrupen på en trädgren.

Flera har kommenterat bilden och frågat Furuviksparkens ansvariga hur Santino egentligen mår. Sveriges Radio rapporterade nyligen att han tappat mycket päls. Även Ing-Marie Persson har reagerat. "Det är med sorg i hjärtat jag ser bilden av Santino", skriver hon på sin Facebooksida.

– Han ser förskräcklig ut! Han är tunn, har tappat muskler, ser håglös ut, är torr i pälsen och har enormt lite päls kvar. Jag behöver bara titta på bilden för att se att han inte mår bra, säger hon.

Annons

Men går det verkligen att dra de slutsatserna utifrån en bild?

Annons

– Är det någon som känner Santino så är det jag. Vi har levt ihop i 35 år. Allmänheten förstår kanske inte och tänker att apor kan se ut så här. Men kan man schimpanser så ser man att något är fel, säger hon.

Under 37 år var Ing-Marie Persson ansvarig för primaterna och Furuviksparkens ansikte utåt. Men 2013 slutade både hon och djuransvarige Johnny Persson efter att ha hamnat i konflikt med Furuviksparkens ledning. De var bland annat kritiska till nya säkerhetsregler som innebar att Ing-Marie Persson inte längre skulle få gå in till schimpanserna.

Läs mer: Nu lämnar de Furuvik

Sedan dess har hon inte träffat dem.

– Jag kan inte gå dit för de blir de alldeles för upprörda och glada, säger hon.

Men hon säger att det är andra som har berättat för henne att schimpanserna inte verkar må bra.

– Det handlar inte om hard feelings eller bitterhet, jag vill bara sätta djuren i fokus. Om Furuviksparkens ledning sträckt ut en hand hade jag kunnat vara till hjälp, säger Ing-Marie Persson. Bilden på henne och Santino är från 2012.

Bild: Jorgen Svendsen

I mars 2015 fick Furuviksparken ett nytillskott i form av schimpansen Tjobbe. Det är tydligt att introduktionen av honom har tagit gruppen hårt, menar Ing-Marie Persson.

– Introduktionen har pågått i över ett år och inneburit att man splittrat Santino från sina honor. Det måste ha skapat en otroligt stressig situation i gruppen med tanke på hur han ser ut. Förmodligen är det den andre hanen eller någon av de övriga schimpanserna som plockar päls av honom, säger hon.

Annons

Hon är kritisk till att Furuviksparken tillfälligt delat på gruppen i samband med att Tjobbe introducerats.

Annons

– När man introducerar nya individer ska man absolut inte splittra gruppen. I det vilda kommer det också nya individer, men då får de komma in sakta så att kärntryggheten finns kvar, säger hon.

Läs mer: "Det gör ont i hjärtat att aldrig få se schimpanserna igen"

– Det är bra att människor reagerar och framför sina synpunkter så att vi har möjlighet berätta vad vi gör och varför, säger Furuviksparkens djurchef Daniel Hansson.

Furuviksparkens nye djurchef Daniel Hansson säger att han förstår att människor reagerat på bilden av Santino, men menar att den är missvisande.

– Bilden är felaktigt exponerad och han sitter ensam. Vi som jobbar med Santino dagligen gör en annan bedömning av hans välbefinnande än Ing-Marie Persson, säger han.

Överlag mår Santino bra, enligt Daniel Hansson.

– Han har en högre stressnivå nu än tidigare, men att han äter och fungerar bra.

Han lyfter fram flera orsaker till den högre stressnivån och till att Santino tappat päls och förlorat muskelmassa.

– Dels hans höga ålder. Han är 38 år. Sedan att han kastrerades 2008. Det ger en lugnare individ som förlorar muskelmassa och gör att pälsen kan förändras. Santino har haft problem med pälsen sedan 1985, säger han.

Annons

Personalförändringar och ombyggnad av schimpanshuset har också skapat oro, liksom introduktionen av Tjobbe.

– Det är självklart inte bra, säger Daniel Hansson, men menar att introduktionen är nödvändig för att skapa en mer naturlig schimpansflock och avelsgrupp än vad som tidigare funnits i Furuviksparken.

Annons

I förlängningen handlar det om att bevara arten och vara en resurs till det vilda om det skulle behövas, menar han.

Läs mer: Polare – men även kärlekskonkurrenter

Valet att tillfälligt dela på gruppen under introduktionen bygger på rekommendationer från den Europeiska djurparksföreningen EAZA, enligt honom.

– Jag respekterar Ing-Maries åsikter, men hon har ingen insyn i den dialog vi har med EAZA. Vi får ständiga råd om när vi ska gå fram och backa. Vi gör det som vi anser är bäst för schimpanserna och deras säkerhet. Våra djurvårdare känner också schimpanserna väl, säger han.


Maria Carlsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy