Annons

Annons

Annons

Där hatet slår rot växer bara sorg

Vad britterna än säger på torsdag i folkomröstningen om EU kommer vi på Midsommaraftonen att vakna upp till ett annat Europa. I Bryssel har jag träffat både de som hoppas på ett Brexit, att britterna lämnar EU, och de som håller tummarna för ett Bremain.

LYSSNA PÅ PODD72: Samtal med handelsommissionär Cecilia Malmström, Malin Björk (V), Gunnar Hökmark (M), Peter Lundgren (SD) och ledarskribenterna Lars Ströman Nerikes Allehanda (Lib)) & Lovisa Arvidsson (Länstidningen (S)).

Inbäddat innehåll

Några av samtalen finns att lyssna på i Podd72:s Brexitspecial, andra har varit "off the record"; saker man berättar utan att det kan citeras.

Annons

Någon plan B för hur EU ska hantera ett utträde finns inte, även om det kommer upp i alla samtal.

Annons

"Det är egentligen det enda folk pratar om. Vi ser ju opinionsundersökningarna och det ser ju dystert ut. Vi vill ju väldigt gärna att britterna stannar, vi behöver dem", säger handelskommissionären Cecilia Malmström i Berlaymonts korridorer.

Bild: Virginia Mayo

Men i slutändan beror det på vilken relation britterna vill ha till EU. "Lämna" är egentligen en mängd olika sidor; från att Storbritannien ska ha samma ställning som Norge, via Albaniens status till ett land med bara ett framtida frihandelsavtal.

"Och som Norge ska ni inte göra", uppmanade statsminister Erna Solberg britterna i veckan. Norge har den eftertraktade inre marknaden, men betalar lika stor avgift som Storbritannien per capita utan att få vara med i besluten.

Många i Bryssel är irriterade på hur Storbritanniens premiärminister David Cameron prioriterat politikens kvartalsekonomi. Taktiska överväganden och nästa val har fått styra. "Som att kissa i sängen, varmt i stunden men rätt obehagligt efter ett tag" föreslår jag i ett samtal och får nickande medhåll.

Läs mer: När frihandelsvännerna får dominera hotas vårt välstånd

UKIP:s partiledare Nigel Farage kampanjar.

Bild: Philip Toscano

Hade Cameron för flera år sedan pratat om att den brittiska ekonomin gick sämst av G7-länderna fram till medlemskapet 1973, men haft den bästa utvecklingen sedan dess, hade folkomröstningen inte behövts. Och hade brittiska debatten handlat om att länder behöver hålla ihop för att lösa kriserna som inte känner några gränser hade saker varit annorlunda.

Annons

Annons

"Det gick fel när de konservativa ville vinna inrikespolitiska poänger och skapa distans till det europeiska samarbetet, som något präglat av dumma påhitt. I politiken är det aldrig svårt att hitta dumma påhitt, det kan jag göra i alla kommuner, landsting och i Sveriges riksdag"¸ säger Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) om sina brittiska partikamrater, som han menar har irriterat sig på sandkornen istället för att bekymra sig för vår tids sandstormar.

Cecilia Malmström är också inne på att det lilla blockerar blicken för det stora. "EU har varit otroligt framgångsrikt, många länder ser med avund på oss. Men den berättelsen går inte människor i Europa igång på samma sätt. Vi behöver hitta en ny berättelse."

Skottarna miobiliserar mangrannt för att stanna kvar i EU. Om Storbritannien röstar för att lämna så drivs det på av engelsmännen, vilket troligen leder till att skottarna bryter sig ur Storbritannien.

Bild: Andrew Milligan

Och när jag landat i Sverige ringer återigen den äldre damen som är orolig över världen. Nu bekymrar pensionärsvännerna sig för att ännu en utbetalning ska göras till Grekland, för att steg för steg ta landet bort från krisvägen. Jag försöker förklara varför, vilka som beslutat vad och att Grekland har att göra motprestationer. Sedan kommer oron över det främmande; flyktingarna och muslimerna.

Och jag tänker att det är den här oron, svårigheterna att förstå en globaliserad och komplex värld, önskan av en känsla (som kommer att vara falsk) av kontroll som driver britterna mot Brexit, får populismen att växa och som slår sönder tilliten.

Det sker när man irriterar sig på sandkorn, medan man fruktar sandstormarna.

Knappt har jag hunnit lägga på innan mobilen plingar till igen.

Annons

Nyhetsflashen är skakande. Labours parlamentsledamot Jo Cox har attackerats i Leeds av en man som ropat "Britain first".

De första rapporterna talar om att hon allvarligt skadad, men den 41-åriga politikern och tvåbarnsmamman överlevde inte. Parallellen till mordet på Anna Lindh 2003 är omöjlig att inte dra.

Annons

Parlamentsledamoten Jo Cox skulle ha fyllt 42 år dagen före folkomröstningen. Istället mördades hon i Leeds under tosdagen.

Bild: Yui Mok

Nästa vecka avgörs vilken väg Europas framtid slår in på. En känsla i stunden hos en befolkning på 65 miljoner människor kommer att styra framtiden för 500 miljoner européer, för dig och för mig.

Det finns ingen plan B, eftersom den enda planen måste vara att vi fortsätter vara enade mot hatet och rädslan. Att vi tillsammans tar oss an utmaningarna.

Söndrade faller vi.

Det gäller EU, men även Storbritannien.

Och där hatet slår rot växer bara sorg.

Läs mer: Lyssna inte på sirenerna efter sommaren då världen blivit galen

Labours ledare Jeremy Corbyn hedrade Jo Cox.

Bild: Philip Toscano

Intresserad av Säketrhetspolitik? Missa inte succén Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

Annons

#11 Brexitspecial

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

Annons

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

Annons

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

Annons

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar


Patrik Oksanen

patrik.oksanen@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan