Annons

Annons

Annons

Valbo

Elnätsstationen i Valbo byts ut – följ med in dit tiden stått stilla sen 60-talet

I elnätstationen i Valbo sköts distributionen av el till hela Gävle stad, Sandviken och Hofors. Nu är det slut på en era då mycket av utrustningen, som använts sedan 60-talet, byts ut och moderniseras.

Inbäddat innehåll

Den låga gula byggnaden ser inte mycket ut för världen, men innanför finns den utrustning som hjälper till att försörja Gävletrakten med el dygnet runt.

Vattenkraft Eldistribution satsar 30 miljoner kronor på projektet att modernisera och byta ut gammal utrustning i Valbo. Projektledare är Örjan Björkman.

Bild: Johanna Lill-Inger Karlsson

På området omvandlas, eller transformeras, kraften från stamnätet till regionnätet och leds sedan ut till regionens olika delar. Just den här stationen har varit i bruk sedan 60-talet och mycket av utrustningen, som fortfarande används, ser nästan exakt ut som då.

Annons

Annons

Att få komma in och ta bilder på det skyddade området är unikt.

Bild: Johanna Lill-Inger Karlsson

Enorma, grå fyrkantiga lådor i takhöjd möter oss när vi kliver in genom dörren till kontrollrummet i det oansenliga gula huset. På kontrolltavlan finns olika mätinstrument och de olika delarna är märkta med kV, kilovolt, och olika områdens namn – Sandviken finns rakt framför oss.

Regionnätet innehåller flera olika spänningsnivåer, från 20kV till 130 kV.

Bild: Johanna Lill-Inger Karlsson

– Det här kontrolltavlorna är från före datorernas tid, förklarar Örjan Björkman, projektledare på Vattenfall Eldistribution. De var byggda för att hålla. Vissa kontrolltavlor gjordes till och med i marmor förr!

Den här kontrolltavlan har funnits med sedan 60-talet och används fortfarande. Det är den ursprungliga "datorn".

Bild: Johanna Lill-Inger Karlsson

Örjan Björkman förklarar att det är med hjälp av den här "datorn" som kraften, efter att den transformerats från 220 till 77 kilovolt, distribueras ut genom regionnätet till det lokala elnätet. Idag är det mesta centraliserat till Vattenfalls driftscentral i Trollhättan, varifrån elnätet styrs och övervakas. "Datorn" här inne i stationen används dock fortfarande – fram till nu, då allt ska bytas ut mot ny teknik.

Annons

I resten av huset har mycket redan ersatts med modern utrustning, men det stora arbetet med att byta ut teknisk utrustning pågår i ställverket ute.

Annons

I den här byggnaden står en så kallad "tranformator", som transformerar eller omvandlar elen från 220 kV till 70 kV.

Bild: Johanna Lill-Inger Karlsson

Elnätsstationen är ett så kallat skyddsombjekt, vilket betyder att det är förbjudet att gå in, fota och filma inne på området. Att GD får komma in och ta bilder är unikt. Den utrustning som nu tas ur bruk har elnätstationen använt sig av i över 50 år.

Elnätsstationen i Valbo moderniseras. Slackarna (kablarna) hänger ned.

Bild: Johanna Lill-Inger Karlsson

Vattenkraft Eldistribution satsar 30 miljoner kronor på projektet att modernisera och byta ut gammal utrustning. Ombyggnaden i Valbo kommer att pågå mellan juni och oktober 2016. Moderniseringen av regionstationer sker runt om i hela landet.

Elnätsstationen i Valbo. Ett litet hus med mycket kraft, där tiden på många sätt stått stilla sedan 60-talet.

– Det kommer att öka driftsäkerheten och ge en säkrare elleverans för hela Gävleregionen, säger Örjan Björkman. Med normalt underhåll hoppas vi kunna säkra elleveransen i minst 30 år till.


Johanna Lill-Inger Karlsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan