Annons

Annons

Annons

Fotboll

Martin Strömbergsson besöker landslagets fotbollsskola – "Betyder mer att få träffa er än alla storstjärnor ute i världen"

Fotbollsdomaren Martin Strömbergsson gästade under onsdagen landslagets fotbollsskola som arrangeras av Norrham. Under dagen lyfte han bland annat vikten att ha respekt för varandra och att domare är väldigt viktiga för sporten.

Norrham arrangerar denna vecka landslagets fotbollsskola på Vifors IP i Hamrånge. Måndag, tisdag och onsdag har barn i åldrarna 5-12 samlats för att utvecklas och ha kul tillsammans. Årets fotbollsskola har ett domartema där huvuduppgiften är att förklara varför domare behövs och hur spelare och ledare bör uppträda mot dem. Just därför fick barnen besök av Martin Strömbergsson, som har erfarenhet av att döma allt från Allsvenskan till Champions League, under onsdagsförmiddagen.

Martin Strömbergsson och Ahmed Fidow pratar med den yngsta gruppen.

Bild: Nathalie Andersson

Strömbergsson har som sagt dömt matcher i Champions League och har träffat profiler som Cristiano Ronaldo och Manuel Neuer, men han fokuserar hellre på någonting som han tycker är mycket viktigare: gemenskapen i gruppen och att alla har rätt att få vara med.

Annons

Annons

– Ett ord som är jätteviktigt är respekt, säger Strömbergsson till de deltagande barnen. Att ni har ett schysst förhållningssätt mot varandra och att ni vågar agera när någon blir orättvist behandlad.

Han lyfter också fram distriktsdomaren Ahmed Fidow, som är på god väg att bli en ny stordomare och som besöker fotbollsskolan tillsammans med Strömbergsson.

Ahmed Fidow och Martin Strömbergsson.

Bild: Nathalie Andersson

– Jag började egentligen döma eftersom jag blev skadad och ville tjäna lite extrapengar, säger Fidow. Men sedan fick jag höra att jag var duktig som domare och det gjorde att jag växte som person.

LÄS MER: Månadens junior: Varning för Ahmed – näste stordomare

Strömbergsson och Fidow belyser också hur viktigt det är för föreningar och förbund att stötta de domare som finns i distriktet, så att de vill fortsätta döma och kanske efter ett tag ta några kliv uppåt i serierna.

LÄS MER: Domare med makten att döma

– Det är jätteviktigt att man får stöd från andra när man är en ung domare, säger Strömbergsson. Man kommer att stöta på kritik från föräldrar och ledare och då måste man ha stöttning från vuxenhåll.

Annons

Fidow började döma efter att ha blivit skadad allt för ofta i sitt eget fotbollsspelande och han var inte rädd för att säga ifrån när han blev illa bemött som domare.

Annons

Martin Strömbergsson och Ahmed Fidow pratar med en av de äldre grupperna.

Bild: Nathalie Andersson

– När jag började döma och var kanske 14 eller 15 år så var det en förälder som uppförde sig illa mot mig, berättar han. Jag orkade inte med det till slut så jag blåste av matchen och sa till den föräldern att han fick sluta, annars skulle jag bryta och matchen skulle inte bli färdigspelad. Då lugnade han ned sig och vi kunde avsluta matchen. Efteråt kom ledarna fram och sa att jag hade gjort helt rätt och det var verkligen någonting som gjorde att jag växte ännu mer som person och kände att jag klarade av att döma.

– Jag var med om exakt samma sak för kanske 20 år sedan och jag var riktigt nära att sluta då, fyller Strömbergsson i. Det var föräldrar som kritiserade och hade åsikter efter matcherna, men då hade jag ett bra stöd av domarchefen Tommy Mossberg som kunde hjälpa mig.

Båda två understryker kontinuerligt vikten av att ha en bra stöttning från föreningarna och framförallt de vuxna som finns runt matcherna.

– Det är viktigt att det finns ett budskap, en policy, som genomsyrar föreningar i Sverige, avslutar Strömbergsson. Att man jobbar fram det, med värdegrunder och hur ska man förhålla sig mot domare. Och då gäller det inte bara ledare och spelare utan också föräldrar. Det är väldigt viktigt att tänka på.


Nathalie Andersson

nathalie.andersson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan