Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Många barn i Gävleborg har varit med om en skilsmässa – 1900 skilsmässobarn förra året

Barnen i Gävleborgs län har i större utsträckning än i något annat län föräldrar som inte lever tillsammans. I senaste statistiken sticker även Älvklarleby kommun ut.

Text: 

Bild: Linda Forsell / SvD / TT

Annons

Mer än vart femte barn upp till 17 års ålder i Gävleborgs län lever med en ensamstående förälder. Och nästan en tredejedel av barnen, 31 procent, lever i en annan familjesituation än med föräldrar som bor ihop. Med detta ligger länet högst i landet. Det visar beräkningar som Gefle Dagblad har gjort med hjälp av siffror som Statistiska centralbyrån, SCB, presenterade på fredagen.

Annons

Efter Gävleborg i statistiken ligger Södermanlands län och i andra änden ligger Jönköpings län. där nästan 80 procent av barnens föräldrar lever tillsammans. På kommunnivå hör såväl Ockelbo som Gävle och Hofors till de 20 kommuner med högst andel barn med ensamstående föräldrar. Statistikuppgifterna är från 2014.

Annons

1 900 barn i länet blev skilsmässobarn i fjol

SCB presenterar samtidigt statistik över hur många barn vars föräldrar skilde sig förra året. Sett till invånarantal kommer Gävleborgs län där på andra plats. 1 900 barn i länet blev skilsmässobarn 2015, vilket är 4,5 procent av barnen. Endast barnen på Gotland har i större omfattning drabbats.

Bland kommunerna ligger Älvkarleby på fjärde plats med 6,3 procent och bland Gästrikekommunerna toppar Ockelbo och Bollnäs.

Läs även: Linnea från Hofors och Atleterna om att vara skilsmässobarn: "Det är barnen som har rätt till sina föräldrar, inte tvärt om"


Per Johansson

026-15 96 17
per.johansson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan