Annons

Annons

Annons

Sandvikens centrum

"Skitkul och otroligt roligt folk" tycker ungdomarna på Bangen Jazz Collective

För tredje året ordnas jazzlägret Bangen Jazz Collective för ungdomar mellan 13 och 19 år. 49 ungdomar från hela Sverige är samlade på Kulturcentrum i Sandviken för att öva och umgås. På lördag visar de sina färdigheter i Musikverket.

14 av de 49 ungdomarna på Bangen Jazz Collective är från Gästrikland. De andra kommer från Lund i söder till Umeå i norr. Tillsammans utforskar de jazzens värld med start i onsdags och på lördag visar de vad de repeterat inom sex ensembler, på Musikverket i Kulturcentrum i Sandviken klockan 12.00.

Tv-klippet: Fyra av ungdomarna berättar hur lägret har varit och vi får se ett smakprov från ett rep.

Inbäddat innehåll

Slagverksläraren Marcus Björn är som vanligt projektledare för Bangen Jazz Collective. Alla lärarna bor eller har rötterna i Sandviken: Göran Berencreutz Torbjörn Gulz, Lisa Björänge och de nya för i år: Lisen Rylander Löve, Sebastian Ågren och Thomas Markusson. Alla har varsin ensemble. Olle Tjern, välkänd musikprofil i Sandviken är värd precis som Linnea Nilsson. Deltagarna sover i tre salar i Kulturcentrum, där varje har olika grader av regler kring hur tyst det ska vara. Olle Tjern tycker stämningen är kanon.

Annons

Annons

– De jammar på scenen här i korridoren och kör hiphopbattle till och med! Och i morse i rummet där det är "lägerfeeling", jammade två stycken bas klockan 8 i morse.

Simone Nordstrand, Isak Linander, Alfred Vikström och Edvin Lindvall deltar i Bangen Jazz Collective.

Bild: Nils Palmeby

Under repetitionerna är det dock uteslutande jazz som gäller. Och disciplinen är god. Alla får skriva under att de accepterar nolltolerans till alkohol och en vakt sitter utanför entrén 21-07 och kontrollerar så alla som passerar sköter sig.

– Det är inte bara hopp och skoj utan superseriöst med tajta scheman 9-17, säger Olle Tjern.

En del av musikanterna har varit med alla år, andra är nytillkomna. Och eftersom taket är 50 personer och intresset stort, tvingades arrangörerna säga nej till en del. Något fler bleckblåsare än tidigare har tillkommit i år - annars är kontrabas, gitarr, piano och sång också representerat. Alla jazzinstrument helt enkelt. Urvalsprocessen av ensembler är viktigt då deltagarna ska stämma ihop: alla kan inte spela ett melodiinstrument till exempel - men i slutändan blev matchningen lyckad, tycker Marcus Björn.

Repetition på Bangen Jazz Collective på Kulturcentrum, Musikverket, Sandviken 2016. Simone Nordstrand i förgrunden på sax.

Bild: Nils Palmeby

Annons

Sångerskan Kristin Amparo, som spelar på Bangen under fredagskvällen gästade BJC under torsdagen för att inspirera deltagarna. Och självklart ska även kidsen till Stadsparken och kolla in artisterna där.

Bangen Jazz Collective möjliggörs av Bangen Jazz & Blues Festival, Göranssonska Stiftelserna, Sandvikens Kommun och Kulturutveckling Gävleborg.


Nils Palmeby

026-15 95 53
nils.palmeby@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan