Annons

Annons

Annons

Stoppa auktionen innan svensk kriskommunikation hamnar i händerna hos en av Putins oligarker

Det är en så enkel sak att göra. Särskilt när blåljusmyndigheterna, Säpo och MSB säger samma sak. Auktionera inte ut allt nu.

Bild: Erik Nylander/TT

Trots det är PTS på väg att göra sig av med en strategisk tillgång för kriskommunikation som i värsta fall kan hamna i händerna på en Putinnära oligark. Regeringen behöver nu sätta stopp för soppan som IT-minister Mehmet Kaplan lämnade efter sig.

– Alla är överens om att vi behöver ett samhällsägt nät i framtiden för att lösa kriskommunikationen, men om man i vidare beredningen ändå kommer fram till att det är en dålig idé kan man auktionera ut det då. Låt oss få köpa oss lite tid och bottna i frågan, säger Anders Hall som är utvecklingschef på Nationella Operativa Avdelningen hos Polismyndigheten till ledarsidan

Annons

Annons

Det handlar om 700 Mhz-bandet som använts för marksänd tv. Nu ska det istället användas till mobilnätssurf men Försvarsmakten, Polismyndigheten, MSB och Säpo vill att PTS, Post och telestyrelsen, väntar lite och sparar 1/3 av utrymmet för att kriskommunikationen ska ha ett eget och säkert alternativ.

Händelserna i Bryssel 22:a mars i år, när bomberna detonerade på Zaventems flygplats, ledde till att nätet slogs ut genom överbelastning när alla försökte surfa efter information och ringa. Myndigheter som behövde använda nätet kunde inte ens logga in för att begära prioritering.

22:a mars lamslogs den digitala kommunikationen i Bryssel efter terrordåden mot flygplatsen och tunnelbanan.

Bild: Michel Spingler

I yttrandet som Säpo skickat in, och som ledarsidan tagit del av, pekar Säkerhetspolisen på att ”det är av yttersta vikt att myndigheter samt statliga och privata bolag styrs med tillbörlig hänsyn till Sveriges säkerhet”.

Det som man från blåljushåll framhåller är att det nu öppnat sig en unik möjlighet att skapa ett tryggt kommunikationssystem som kan användas efter Rakel. Att inte ta möjligheten att göra rätt från början är ett slöseri av skattepengar, som i förlängningen kan kosta medborgarna både miljardbelopp men också människoliv.

Läs mer: Många svåra beslut om svensk krisberedskap väntar

Annons

– Det är inte så ofta den här typen av tillfällen kommer. Nu har det kommit ett bra tillfälle att lägga grunden för nästa generation kommunikationen, förklarar Anders Hall.

Annons

Sverige är också i början av att återigen planera för möjligheten att landet hamnar krig, vilket gör att frekvensutrymmet kan sägas ha en direkt koppling till den nationella säkerheten i totalförsvarsplaneringen.

Ett argument för att auktionera ut hela frekvensen är att det ska komma landsbygden till del. I själva verket säger exempelvis Telia att man avser använda det mesta ändå för storstäderna.

Om hela frekvensen auktioneras ut kan också frekvenserna hamna hos bolag som knappast kan sägas ha ”tillbörlig hänsyn till Sveriges säkerhet” den dagen då krisbehovet finns. Här finns Net1 som ägs av oligarken Leonard Blavatnik, som redan har intressen i 450-bandet i Sverige. Blavatnik har kopplingar till Kreml och Putin.

Men även med TeliaSoneras intresse finns det problem utifrån ett säkerhetsperspektiv. De vill driva nätet kommersiellt, vilket öppnar upp för komponenter som till exempel från den kinesiska staten närstående Huawei. Bland annat fick departement i Storbritannien sluta använda videokonferensutrustning från bolaget efter misstankar om säkerhetsproblem som gjorde att mötena kunde avlyssnas.

Att inte undanta 1/3 av utrymmet i 700-bandet och samtidigt skapa ett rådrum får betraktas som direkt nonchalant och oansvarigt mot svensk säkerhet.

Att inte PTS har insett detta redan är anmärkningsvärt, och ännu värre är det om regeringen inte sätter stopp. Här verkar Peter Hultqvist och Anders Ygeman behöva all hjälp de kan få för att övertyga Miljöpartiet.

Annons

Läs mer: Svenska folket - "Risken för krig har ökat, mer pengar behövs"

Annons

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte succén Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

# 13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial -inför omröstningen

Annons

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

Annons

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

Annons

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar


Patrik Oksanen

patrik.oksanen@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan