Annons

Annons

Annons

Gävle

Matgästerna dricker medhavd sprit på Limöbåten – kan vara olagligt

Trots att Limöbåten fick sitt serveringstillstånd indraget förra sommaren forsätter redaren att ordna räkkryssningar. Där gästerna får ta med sin egen alkohol. – Då behöver han ha serveringstillstånd, säger Christian Lundmark, tillståndshanläggare.

I mitten av juni förra sommaren drogs Limöbåtens serveringstillstånd in efter en oanmäld inspektion.

Rederiet polisanmäldes även av Gävle kommuns tillståndsenhet.

Inbäddat innehåll

Bakgrunden var att serveringen under inspektionen sköttes av ett an nat bolag än det som stod för tillståndet. Sedan dess har Gävle kommun inte utfärdat något nytt serveringstillstånd för Limöbåten.

Vid de kryssningar för slutna sällskap som hållits på sistone har det trots detta druckits alkohol. Närmare bestämt alkohol som gästerna själva har tagit med sig ombord.

Annons

Annons

Läs även: Kommunen vill att X-trafik tar över ansvaret för Limöbåten – ska ingå i kollektivtrafiken

Trots att Limöbåten saknar serveringstillstånd sker alkoholförtäring ombord. Gästerna får dricka medhavd sprit.

Bild: Magnus Lundquist

– Om de önskar att ta med eget får de göra det. Men många väljer att bara äta här och så går de i land och fortsätter att dricka sedan, säger Limöbåtens skeppare Per Rydback.

Det hade varit i sin ordning om det inte var för att han har ett kafé ombord där han säljer övriga drycker, som Loka, läsk och alkoholfri öl.

Enligt alkohollagen krävs det nämligen serveringstillstånd om det dricks alkohol i en lokal som har försäljning.

– Du får inte dricka där det bedrivs yrkesmässig försäljning. Då måste man ansöka om tillstånd, säger Christian Lundmark.

Per Rydback säger att hans tillstånd är indraget i tre år. Stämmer det?

– Han har aldrig haft något tillstånd, det var det andra bolaget som hade det. Det var därför vi polisanmälde förra sommaren. Men han är inte aktuell för ett serveringstillstånd, och det är tre års karenstid på den sortens förseelse, så, även om han skulle söka skulle han inte få något.

Men situationen leder inte till någon åtgärd från kommunens sida.

– Vi bedriver ingen tillsyn eftersom det inte finns något tillstånd. Det är upp till polisen att agera, säger Christian Lundmark.

Annons

Hos polisen ligger anmälan från förra sommaren fortfarande och väntar. Den har prioriterats ner till förmån för bland annat den enorma utredningen kring kidnappningsmordet vid Slottstorgsparkeringen där elva misstänkta sitter häktade.

Annons

– Möjligen att jag lägger ut det på någon i slutet av augusti. Det är ju inte ett så avancerat ärende. Vi vet ju allt, vilka som är inblandade och vad som har hänt, säger Matts Norling, gruppchef på polisen i Gävle.

I samband med det kan det bli aktuellt att granska hanteringen av medhavd alkohol ombord på Limöbåten.

Limötrafiken upphandlades för de kommande fyra åren i fjol. Efter ett antal turer, tvister och överklaganden vanns den av Rederi AB Amore som trafikerar sträckan med båten Drottning Silvia. Skepparen Per Rydback investerade inför årets säsong i en ny katalysatoranläggning för den gamla båtens motor, vilket gjorde det möjligt att köra den på miljöbränsle. Vilket var ett krav som ställdes i upphandlingen.

Läs även: Nu går Limöbåten på använd frityrolja

Nu finns det ett helt nytt förslag om att Limötrafiken ska bli en del av kollektivtrafiken och köras av X-trafik. Läs mer om det här

Fakta:

Alkohollagen 8 kap

1 a § Serveringstillstånd krävs inte omserveringen1. avser ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer,2. sker utan vinstintresse och utan annan kostnad fördeltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna, och3. äger rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässigförsäljning av alkohol- eller lättdrycker. Lag (2012:205).

Annons

– De kan inte klara sig utan serveringstillstånd i och med att punkt 3 i ovanstående paragraf träder i kraft, säger Christian Lundmark.

► Vår nyhetsapp är nu ännu bättre och personligare. Här laddar du ner GD-appen till din Iphone och här laddar du GD-appen till Android.


Magnus Lundquist

026-15 96 24
magnus.lundquist@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan