Annons

Annons

Ambulanskaoset – endast en ambulans redo i Gävle: "helt enligt schemat"

Under ett par timmar på tisdagskvällen fanns det i praktiken bara en enda ambulans i beredskap i Gävle. Det är helt enligt sommarens ambulansschema, uppger tf verksamhetschefen Simon Nilsson.

Bild: Erik Engelro

Annons

Av de tre ambulanser som i normalfallet ska bemanna Gävle nattetid stod enligt uppgift till Gefle Dagblad sent på tisdagskvällen den ena undanparkerad och den andra hade en körning till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Därmed fanns det i praktiken endast en ambulans kvar i beredskap.

Simon Nilsson, tillförordnad verksamhetschef för ambulansverksamheten i Gävleborg uppger att det här är en konsekvens av den tidigare påannonserade sommarneddragningen.

– Normalt har vi sju ambulanser i område syd, men det vi har annonserat är att det kommer att stå upp till två ambulanser parkerade nattetid. Och på tisdagen parkerade vi en ambulans i Gävle.

Den normala uppdelningen av de sju ambulanserna är tre i Gävle, två i Sandviken, en i Hofors och en i Ockelbo. Var någonstans ambulanser kommer att parkeras olika nätter kommer att beslutas efterhand. Men att en av två kvarvarande ambulanser har en körning till Uppsala, är inte heller något som avviker från planen, enligt Simon Nilsson, som dock menar att det går bra att snabbt fördela om resurserna.

Annons

Annons

– Har man ont om bilar i Gävle kan man ju ställa en av Sandvikenbilarna i Valbo för att täcka även Gävle, och även om det sker ytterst sällan kan vi också ta ned bilar från Söderhamnstrakten som ställer sig någonstans söderut eller använda Nordupplands resurser om SOS märker att det är underkapacitet i Gävle.

Som Gefle Dagblad tidigare har berättat har sommarens ambulansbemanning i länet fått kraftig kritik från bland andra vårdförbundet och senast för en vecka sedan krävde ambulansförbundet Alarm att ambulanssjukvården i Gävleborg ställs under statlig tvångsförvaltning.

– Det här är mycket allvarligt och kommer få de värsta konsekvenserna som en sån här sak kan få, ond bråd död, sade Henrik Johansson, tidigare förbundsordförande i Alarm, i samband med att kravet ställdes.

Läs mer: Ambulanser måste ställas i sommar men ledningen ser ingen oro

Läs mer: Chefens dystra besked om ambulansen

Annons

Läs mer: Ambulansförbund kräver statlig tvångsförvaltning

Annons


Per Johansson

026-15 96 17
per.johansson@mittmedia.se

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy