Annons

Annons

Annons

Gävle

Streetraceförare vill tävla lagligt på Gävle flygplats – kommunen säger nej

GD har träffat streetraceföraren "Andreas" och motorentusiasten Bengt Elofsson som utan framgång har försökt få hyra flygplatsen i Rörberg för en laglig tävling.

Som Gefle Dagblad har berättat fick polisen vid flera tillfällen den gångna helgen åka ut på olika platser där det arrangerades olagliga dragracingtävling, så kallat streetrace. Polisen anser att företeelsen är både farlig och resurskrävande, och inte heller deltagarna själva är nöjda med situationen.

Bengt Elofsson och den Pontiac Trans Am från 1987 som han äger ihop med några kompisar.

Bild: Per Johansson

– Vi vill ju komma in på en bana. Dels är det farligt det vi håller på med nu, dels vore det skönt att slippa katt- och råttaleken med polisen. De kan ju egentligen inte göra så mycket, utan när de kommer flyttar vi bara någon annanstans.

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Det säger Andreas, som egentligen heter något annat, och som har hållt på med olaglig streetracing i 15 år.

– Självklart kan man inte säga att vi inte har något val. Man ska ju inte hålla på med olagliga saker och vi kan förstås välja att inte tävla alls. Men det blir en grej. Det är svårt att förklara , men har man väl känt av farten är det svårt att låta bli, säger han.

Andreas berättar att i princip alla som deltog i helgens evenemang är lokala entusiaster från Gävletrakten. De har en längre tid haft kontakt med Bengt Elofsson, som är motorentusiast och som i många år till och från har tävlat i lagliga dragracingtävlingar. I sin ungdom ägnade sig även han sig åt streetracing och många är de nätter på 1980- och 90-talet som han har varit ute och tävlat på gator och vägar. I dag vill han stävja den farliga företeelsen genom att hjälpa bilentusiasterna att komma in på Gävle flygplats i Rörberg. Tillsammans med Norrtäljeklubben Landracing, som på flera håll lockat in de olagliga streetracingdeltagarna på lagliga banor, vill han hyra flygplatsen för evenemang som han menar inte skulle kosta kommunen något mer än att låna ut landningsbanan.

Bengt Elofssons Pontiac har gått många streetrace med en tidigare ägare.

Bild: Per Johansson

– Deltagarna skulle få lösa licens och bilarna få gå igenom en enklare besiktning. Arrangören har försäkring, och räddningstjänst och ambulans finansieras med startavgifterna, säger han.

Annons

Annons

För två år sedan deltog Bengt Elofsson i ett möte med flygplatsens ägare, kommunala Gavlefastigheter, och representanter från polis och räddningstjänst. Det lät lovande, men sedan anser han att Gavlefastigheter gång på gång satt käppar i hjupet för honom.

– Först hette det att asfalten inte höll. Då kollade jag med NCC som hade lagt asfalten och det var fel. Sen fick jag höra att Transportstyrelsen inte gick med på det eftersom flygplatsen är i drift. Men det var inte heller några problem när jag undersökte saken. Sådär har det hållit på.

Att hyra in sig på Tierp Arena fem mil söder om Gävle ser han inte som ett alternativ.

– De tävlar på en helt annan nivå med höga deltagaravgifter och de har inte visat något intresse att hyra ut till tävlande på vår nivå, säger han.

Bild: Per Johansson

Skulle streetracingen försvinna om ni fick komma in på Gävle flygplats?

– Det som går att se på andra håll i landet är att den minskar i omfattning även om den inte försvinner. Och en grej är att många skulle ställa in bilarna så att de inte ens gick att köra på vanliga vägar, säger Bengt Elofsson.

Gavlefastigheters vd Per-Arne Vahlund känner inte igen sig i beskrivningen att Bengt Elofsson under de två åren har fått olika besked om varför han nekats hyra fältet.

– Det som gäller är att vi håller på och tittar på flygplatsens framtid. Medan vi utreder det vill vi inte ha in några andra verksamheter på fältet än vi redan har där i dag. Det handlar bland annat om att vi utreder om flygplatsen kan fjärrmanövreras från Sundsvall.

Annons

Annons

Inte ens bara under en söndag medan utredningen pågår?

– Nej, inte tills dess att politikerna har beslutat om vad flygplatsen ska användas till.

Per-Arne Vahlund tror att en utredning kan bli klar i oktober. Sedan ligger bollen hos politikerna.

Är det uteslutet att det kan bli dragracing i Rörberg efter det?

– Nej uteslutet är det inte. Men det som gäller just nu att vi vill ge politikerna ett så korrekt underlag som möjligt för att de ska få fatta sitt beslut.


Per Johansson

026-15 96 17
per.johansson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan