Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Odlar grannen opiumvallmo? Då kan du vara lugn

Oroliga läsare har hört av sig om att grannar odlar opiumvallmo. Alltså växten där man genom rätt process kan framställa opium och i förlängningen heroin. Gefle Dagblad ringde upp Torbjörn Tyler, doktor i växtekologi på Lunds universitet.

– Jag kan inte säga säkert att det inte går men jag har aldrig hört om någon som gjort det. Visst innehåller den opiater men det är så låga halter så det inte är lönt, säger Torbjörn Tyler.

Opiumvallmo någonstans i Gävle.

Bild: Johan Järvestad

Annons

Torbjörn Tylers teori bekräftas av flera insatta personer på internet som skriver att klimatet i Sverige är för kallt för att få igång en opiumproduktion.

Annons

– Den har odlats historiskt som mat- och medicinväxt och är populär prydnadsväxt idag. Dessutom har den oerhört långlivade frön så har man en gång odlat den dyker den upp igen, säger Torbjörn Tyler.

Det är alltså heller inget lagbrott att odla opiumvallmo. Däremot om odlingen kan kopplas samman med en narkotikaproduktion kan innehavet av opiumvallmo vara försvårande.

Summering. Ser du en opiumvallmo hos grannen beror det till största sannolikhet på att hen tycker att den är fin. Inte att en knarktillverkning pågår.

Den största delen av opiumet och heroinet i Sverige smugglas hit från Asien, framför allt Afghanistan.

Ett opiumvallmofält i Kandaharprovinsen i Afghanistan. Knarktillverkningen leder till maktkamper och oroligheter.

Bild: Allauddin Khan


Johan Järvestad

026-15 96 07
johan.jarvestad@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan