Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gjorde 57 resor till Tyskland och smugglade tusentals liter sprit – åtalas med sina kunder

Under två års tid åkte mannen regelbundet ner till Tyskland för att köpa öl, vin och sprit. En del av alkoholen såldes sedan vidare till kunder i Sandviken som också åtalas för brott.

Mannen riskerar två års fängelse för grov smuggling. Bilderna är genrebilder.

Bild: Ludvig Thunman/TT

Annons

Den 61-årige mannen i Gävle kommun gjorde sammanlagt 57 resor under drygt två år. Men 6 februari i år sprack hans affärsverksamhet när tullen stoppade honom vid gränsen.

Med hjälp av beslagtagna kvitton har smugglingen kartlagts. Mannen åtalas nu för att ha fört in drygt 48 000 liter öl, 6 700 liter vin, 3 000 liter sprit och 3 300 liter cider eller alkoläsk.

Annons

Eftersom brottsligheten har varit systematisk och omfattande handlar det om grov smuggling, menar åklagare Peter Olofsson.

Annons

– Personligen har jag inte jobbat med ett större smugglingsärende, säger han.

Mannen riskerar nu två års fängelse. Peter Olofsson yrkar också på att han ska betala 840 000 kronor till staten – en summa som ska motsvara den totala inköpskostnaden för alkoholen.

Två män från Sandviken, en 45-åring och en 67-åring, åtalas för medhjälp till grov smuggling. 45-åringen ska vid tio tillfällen ha följt med till Tyskland, kört fordonet och hjälpt till med inköp och ilastning.

En 83-åring i Sandviken ska ha köpt och sålt vidare en del av alkoholen och åtalas därför för olovlig befattning med smuggelgods. Ytterligare fem personer åtalas för samma brott efter att ha köpt öl, vin och sprit.

– Naturligtvis har kundkretsen varit större än så. Det som har förts in är betydligt mer än det kunderna är åtalade för att ha köpt, säger Peter Olofsson.

Vilka straff som Gävle tingsrätt dömer ut återstår att se.

– Straffvärdet för medhjälp kan nå upp till fängelse. För kunderna kan straffet bli villkorlig dom eller böter, säger Peter Olofsson.


Erik Wikström

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy