Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle Pride 2016

Musikalartisten Michael Westlund leder Prideparaden: "Jag förstår inte homofobi. Det är ingen fobi, folk är bara dumma i huvudet"

Michael Westlund har alltid kämpat för rätten att vara sig själv. Han har fått utstå både hot och mobbing för sin öppenhet som homosexuell. När Prideparaden går genom Gävle under lördagen kommer han och kompisen Tobias Styf att åka först i ledet.

Michael Westlund och kompisen Tobias Styf, medlem i dragshowgruppen Diamond Dogs, kommer att leda Prideparaden.

Bild: Nils Palmeby

Annons

–Jag vill inte passa in, jag vill passa på, säger Michael Westlund när han beskriver sin kamp för sin egen och alla andras rätt att vara sig själva.

Han kommer ursprungligen från Valbo och under gymnasietiden gick han musikalinriktingen på Hammargymnasiet i Sandviken. Under högstadiet kom han ut som homosexuell och blev genast utsatt för trakasserier.

–Det var mobbing och klotter på skåpen. Sedan dess har HBTQ-rörelsen tagit tillbaka ordet "bög", men när mobbarna på den tiden skrev ordet på mitt skåp var det inte roligt. Det hände att jag tog omvägar och klev på fel bussar på vägen hem för att undvika dem. Det var så mycket provokation att jag kunde bli tvungen att lämna privata fester. Jag förstår verkligen inte homofobi. Det är ingen fobi, folk är bara dumma i huvudet, säger han.

Annons

Annons

Men Michael Westlund har aldrig varit den som backat inför hot och provokation. Han berättar hur han alltid varit den som ställt sig längst fram och stått för sin identitet.

–Jag var tidigt en kämpe för mig själv och väldigt kompromisslös. Jag har alltid dragit kampen och aldrig försökt gömma mig eller dölja något, säger han.

Han berättar om första gången hans pappa lät honom åka på Stockholm Pride. Då var han 17 år och året var 2005. Upplevelsen av att plötsligt komma in i ett sammanhang där många uppl

evt samma sak som honom själv beskriver han som överväldigande.

–Det var helt overkliga känslor. Att det fanns gemenskap och värme och att jag inte var ensam. Som tur var har jag förstående föräldrar, men många lever dolt fortfarande och för dem blir en Pridefestival extra viktig. Där kan man möta gemenskap och förståelse och det kan bli som en ny familj, säger han.

Efter ungdomsåren i Sandviken och Gävle har han fortsatt att stå för den han är och göra sin egen grej. Efter gymnasiet vidareutbildade han sig vid Balettakademien i Stockholm och är nu frilansande musikalartist. Han koreograferade för TV-serien "Torka aldrig tårar utan handskar" och spelade förra våren en av huvudrollerna i kriminaldokumentärserien "Mordet" på TV3. Utöver det har han medverkat i flera musikaler, till exempel Cabaret, The Sound of Music, West Side Story och American Idiot. Till hösten kommer han att spela i "La Cage aux Folles" på Östgötateatern i Norrköping. Han och pojkvännen Daniel Österhof är även namnen bakom facebookgruppen Byggbögarna. De har mer än 2000 följare och kommer till hösten att medverka i "Det sitter i väggarna" på SVT1.

Annons

Annons

Han berättar att han, tillsammans med popdiscogruppen Dildorado där han agerar frontfiguren Sailor Boy, spelat på Pridefestivaler på många små orter runt om i Sverige. Att Gävle nu fått en egen Pridefestival tycker han är jättebra, även om han känner att Gävle kunde ha fått en Pridefestival tidigare. Han förklarar att många HBTQ-personer, speciellt unga, inte har möjligheten att resa till en Pridefestival som inte är på den egna orten. De kan eller vågar helt enkelt inte dra uppmärksamhet till sig genom att ta det steget.

–Nu kommer Pride till dem istället och de kan delta utan att behöva dra uppmärksamhet till sig själva genom att åka till Pride. Äntligen får Gävle ta del av den stora kärleksmanifestationen som sveper över Sverige, säger han.

Under paraden kommer han och kompisen Tobias Styf, medlem i dragshowgruppen Diamond Dogs, att åka i täten. Han hoppas kunna hjälpa och inspirera andra HBTQ-personer att komma ut med sin identitet.

–Många unga människor som inte vågar leva öppet kommer att se paraden. Gävle är inte en helt oproblematisk stad att vara öppen i och jag kommer att vara på plats tidigt och stanna kvar efteråt och prata med folk. Jag hoppas kunna vara en mentor och en förebild som kan hjälpa någon annan genom en svår komma-utprocess, säger Michael Westlund.


Christina Smedbakken

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy