Annons

Annons

Annons

Gävle

Berglins senaste Gävle-hån

I fjol listade vi alla förolämpningar mot Gävle som rymdes i tecknarparet Berglins senaste album. Varför inte göra en tradition av det? De hittar onekligen en del att häckla i hemstaden.

Annons

”Serier från andra våningen”, som det senaste alstret heter, attackerar exempelvis Gävlemålet. Är inte det att slå på någon som redan ligger? Berglins hittar ett par sluddriga meningar som lätt skulle ha platsat i det ordmoln (numera förevigat på tygpåsar och brickor) med Gävlemål som GD Kultur med läsarassistans skapade i höstas.

Annons

Som den här: ”Mä’guvafinluvaihårälå!”.

Andra omnämningar av Gävle inkluderar en match i quizkampen mot hockeyspelaren Ove Molin (”Totalkross!!! Han kom inte ens ur egen zon!”) och ett barn som vill se bockinvigningen men blir utskälld av en förälder som tycker att barn inte kan ha tråkigt nuförtiden.

I bokens allra första teckning konstaterar en av de långnästa figurerna att turister i Florens på 1800-talet lär ha fått feber av all skönhet, varpå en annan långnäsa replikerar: ”Dom skulle ha sett cruisingen i stan förra veckan. Åsynen av feta raggare med fullt exponerade stjärtskåror, sydstatsflaggor och rockabillybrudar hade kurerat dom på två sekunder.”

Visserligen nämns Gävle inte explicit, men vi känner igen en förolämpning när vi ser en.

*

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

► Vår nyhetsapp är nu ännu bättre och personligare. Här laddar du ner GD-appen till din Iphone och här laddar du GD-appen till Android.

Annons


Kristian Ekenberg

026-15 96 50
kristian.ekenberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan