Annons

Annons

Annons

Annons

Andersberg

Så här ska kommunen lösa trafikkaoset vid Hemlingby köpcentrum

Tre rondeller ska breddas, en ny byggas och en gång- och cykelbana anläggas in mot staden. Så hoppas kommunen komma till rätta med trafikproblemen vid Hemlingby köpcentrum.

Här är de förändringar som kommunen vill göra. Karta: Gävle kommun

Annons

I dag tycker många som Gefle Dagblad pratar med att det är krångligt att ta sig fram vid Hemlingby köpcentrum.

Tv-inslaget: Kunderna om trafiksituationen vid Hemlingby köpcentrum: "Trångt att ta sig ut och trångt att ta sig in"

Inbäddat innehåll

Det är smalt och trångt på vägarna och ofta bildas det långa bilköer. Inte heller finns det någon enhetlig gång- och cykelbana in mot centrala Gävle, trots att diskussioner länge har förts.

Citygross butikschef Lars Lindberg är frustrerad över situationen. Han träffar ofta kunder som påpekar att det är struligt att ta sig dit.

Annons

– Speciellt till löne- och storhelger är det besvärligt. Vi är alltid oroliga att det ska hända någon olycka, säger han.

Annons

Snart ska det också byggas en helt ny stadsdel med 420 bostäder i skogen bakom Hemlingby köpcentrum. Bostäderna ska ha en väganslutning från affärsområdet, något som ytterligare kommer att öka trycket på vägarna.

Läs mer: Här ska Gävles nya stadsdel med 420 bostäder byggas – politikerna gav klartecken trots protester

Men nu planerar kommunen flera förbättringar för att trafiken ska löpa smidigare.

Dels ska de tre befintliga rondellerna på Spängersleden få utökade körfält. Målet är att det ska vara klart 2019 eller 2020 i samband med inflyttningen till det nya bostadsområdet. Dels ska en ny rondell byggas på Ingenjörsgatan, vid infarten till Biltema, Jula och Citygross, med byggstart nästa vår. Där stannar trafiken ofta upp när bilisterna ska ut från affärsområdet.

En gång- och cykelbana ska också anläggas in mot centrum, parallellt med Spängersleden, något som pengar redan har avsatts till.

– Målet är att den ska vara på plats så snart som möjligt, men eventuellt behöver vi ändra i detaljplaner och då tar det längre tid, säger exploateringsingenjören Hanna Kulla på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning.

Annons

Ombyggnaden av rondellerna beräknas kosta totalt 26 miljoner kronor. Kommunstyrelsen ska behandla frågan politiskt i morgon, tisdag.

Läs mer: Långa köer vid köpcentrum: "Det är kaos"


Maria Carlsson

026-15 96 25
maria.carlsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan