Annons

Annons

Annons

Könsuppdelning i skolan en ovälkommen relik

Skolan ska fostra goda demokratiska medborgare. Då kan inte idrottslektioner som delas upp mellan könen på religiösa grunder accepteras.

Gympa. Pojkar och flickor ska leka tillsammans.

Bild: Anders Wiklund/TT

Ska det vara tillåtet för skolor att separera elever utifrån kön i undervisningen? Ett beslut från Skolinspektionen kan ha öppnat upp dörren för skolor som vill dela upp flickor och pojkar i olika ämnen.

Det gör bland annat den religiösa friskolan Al-Azharskolan i Stockholm. När skolans flickor har idrottsundervisning pluggar killarna matematik och vice versa. Skolan har valt att arbeta så för att eleverna har "muslimsk kulturbakgrund" enligt Al-Azharskolans rektor. Skolinspektionen hade inte något problem med skolledningens skäl att dela upp idrottslektionerna mellan flickor och pojkar.

Annons

När Lärarförbundets medlemstidning uppmärksammade att Skolinspektionen godkänt Al-Azharskolans könsuppdelning ledde det till starka reaktioner på nätet.

Annons

Och det är förståeligt. Det är ju ett fullständigt bisarrt beslut! Skolinspektionens beslut är att betrakta som att staten sanktionerar könsseparatism i skolan på religiösa grunder. Detta trots att skolan har som uppgift att fostra eleverna till att bli goda demokratiska medborgare som respekterar människors lika värde och rättigheter.

Att som Al-Azharskolans rektor påstå att elever med "muslimsk kulturbakgrund" ogillar könsmixade idrottslektioner är dessutom en grov generalisering av landets svensk-muslimer och framställer dem som djupt intoleranta. Det finns många muslimer i Sverige som inte bryr sig ett dugg om hur flickor och pojkar idrottar.

"Vissa av våra flickor vill kunna ta av sig sjalen och ha shorts och t-shirt på lektionen. Det skulle vara svårt om det fanns jämnåriga pojkar eller en manlig lärare där", sade en av Al-Azharskolans lärare till Lärarförbundets medlemstidning.

Ja, ni läste ovanstående citat korrekt. Det finns alltså skolpersonal i Sverige som tycker att det är problematiskt att flickor går runt i t-shirts bland pojkar. Så unga pojkar klarar inte av att se flickor i t-shirts? Tror skolan att begäret blir för mycket? Vad är det här för sexualisering av unga barn? På andra skolor tänker man på om barnen trivs på lektioner och raster - men Al-Azharskolan fruktar att unga flickor ska gå runt i kortärmat.

Annons

Det är uppenbart att skolan i fråga har allvarliga problem med såväl pojkars som manliga kollegors attityder mot flickor. Om de har problem med att flickor tar av sig sjalen eller idrottar i shorts, varför ska lösningen då ligga i att dela upp idrottsundervisningen mellan könen? Bör inte skolan arbeta aktivt med attityder och värderingar i stället?

Annons

Så hade Skolinspektionen kunnat resonera i den bästa av världar. Men tyvärr inte. I stället köper de skolans orimliga förklaringar om kulturella skillnader och ger dem grönt ljus för att ägna sig åt könsseparatism.

I sociala medier har vissa gått till skolans försvar och påtalat att könsuppdelad idrottsundervisning inte var så ovanligt för några decennier sedan. Men att gympan var könsuppdelad för tjugo-trettio år sedan är inte något argument för att skolor ska kunna dela upp lektioner utifrån kön på religiösa och kulturella grunder. Det är mycket som var lagligt eller socialt accepterat förr i tiden som samhället i dag skulle anse vara förlegat eller osunt. Könsuppdelning i skolan är en sådan ovälkommen relik.


Bawar Ismail

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan