Annons

Annons

Annons

Annons

Hör du hur du låter, Löfven?

Stefan Löfven (S) anser att det inte råder någon poliskris. Har Sveriges statsminister slutat följa nyheterna?

Noll krisinsikt. Har statsminister Stefan Löfven inte koll på polisens ansträngda situation?

Bild: Janerik Henriksson/TT

Gränskontroller. Flyktingkris. Terrorhot. Våld i utsatta områden. Usla arbetsvillkor och löner. Omorganisation. Färre brott klaras upp. Allt fler poliser slutar.

Att det svenska polisväsendet är hårt ansträngt har nog inte gått någon kotte förbi. Förutom kanske statsministern. När Stefan Löfven (S) kommenterade polissituationen gjorde han nämligen ett häpnadsväckande uttalande: "Men att plötsligt bara skrika att det är kris i hela polisorganisationen, det tycker jag är att gå för långt".

Är det här Löfvens svar till de många poliser som trätt fram i tidningar och sociala medier för att skildra sin allt mer ansträngda vardag? Att de går för långt när de talar om kris? Hör statsministern hur oförskämd han låter? Har han ens följt nyheterna på sistone?

Annons

Annons

För hur ska man annars beskriva situationen i polisen om inte kris? Färre poliser jobbar i yttre tjänst i dag. Rekordmånga poliser säger upp sig. I en undersökning som Polisförbundet gjort bland sina medlemmar svarar sju av tio poliser att polismyndighetens omorganisering bidragit till en mer stressig vardag.

Polisinspektören Lisa Reventberg uttryckte det tydligt i SVT:s Veckans brott förra året: "Vi mår skit. Vi jobbar alldeles för mycket, både nätter och helger."

Och det är uppenbart att polisen även blivit mindre effektiv. Polisens brottsuppklaring är den lägsta på 16 år. 2015 klarades 14 procent av brotten upp, enligt nya siffror från Brottsförebyggande rådet. Polisen Daniel Backlund beskriver problemet väl i ett inlägg på DN Åsikter som delades friskt i dagarna: "Jag har jobbat som polis i 13 år. All av denna tid har jag varit i yttre tjänst. Under dessa år har jag mer och mer tappat tron på rättssystemet. Detta märker man när man, på riktigt, blir överraskad om en person faktiskt får ett straff".

Men det är inte bara brottsuppklaringen som kantas av negativa siffror. I en avhandling från Kunskapscentrum för katastrofmedicin som undersökt hur blåljuspersonal ser på terrorberedskapen i Sverige svarade en majoritet av de tillfrågade poliserna att beredskapen inte är god.

Annons

Annons

Och som inte det vore nog möts polis och räddningstjänst av våld i socialt utsatta områden. Bara i helgen lurades Stockholmspolisen in i förorten Fittja för att sedan attackeras av stenkastande ungdomar. I anslutning till attacken sattes även omkring tio bilar i brand. Faktum är att detta blivit allt vanligare. Våldssugna ungdomar ringer in falska larm eller tänder eld på bilar för att lura till sig polispatruller som de kan attackera.

Tidigare i år krävde Polisförbundet en kriskommission på grund av den allvarliga situationen i organisationen. Men enligt Sveriges statsminister går man alltså för långt om man talar om kris. Snacka om att statsministern har noll insikt om läget!

När poliser vittnar om stress, underbemanning, uppgivenhet inför olösta brott och oförmågan att hantera terrorattacker så tycker man ju att statsministern bör uttrycka sig mer ödmjukt. Att låtsas om att det inte existerar någon kris löser nämligen inte de problem som landets poliser dras med i sin ansträngda vardag.


Bawar Ismail

026-15 96 37
bawar.ismail@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan