Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Stamceller gav hesa Susanne från Gävle ny röst – men behandlingen saknade tillstånd: "Känns lite otäckt"

En ny experimentell stamcellsbehandling på Karolinska gav Susanne Mickelsson en starkare röst. Men nu visar det sig att forskningen kan ha bedrivits utan nödvändiga tillstånd. "Det känns lite otäckt", säger Susanne.

Karolinska institutet får kritik för att man bedriver stamcellsforskning utan tillstånd.

Annons

Inbäddat innehåll

Se TV-klippet där Susanne Mickelsson berättar om den behandling som gav henne en starkare röst.

Susanne Mickelsson i Gävle har haft stora problem med sin röst i hela sitt liv. Den har varit hes och svag och har ställt till till problem för henne både i arbetet och privat.

För ett par år sedan erbjöds Susanne att delta i ett forskningsprojekt på Karolinska i Stockholm där man testade att behandla svåra stämbandsproblem med stamceller.

Läs mer: Hesa Susanne fick starkare röst – först i världen med ny stamcellsbehandling

Annons

Annons

Det var en oprövad behandling och inga garantier om bättring kunde ges. Men Susanne nappade och blev en av de första i världen att genomgå behandlingen.

Ärrbildningen på hennes stämband opererades bort. Sedan togs stamceller från Susannes egen kropp och sprutades in i stämbandet.

Resultatet blev lyckat.

– Jag är mycket bättre i rösten nu än tidigare. Framförallt slipper jag bli andfådd hela tiden när jag pratar. Jag orkar mer, säger Susanne.

Men nu riktas kritik mot studien. Läkemedelsverket anser att forskningen bedrivits utan det nödvändiga tillståndet från dem. Patienterna har ovetande blivit försökskaniner.

– Det är allvarligt när forskare inte söker tillstånd för en studie. Tillstånden är viktiga för patienternas skull bland annat eftersom det säkerställer att biverkningar rapporteras in på rätt sätt, säger Ann Marie Janson Lang, expert på kliniska prövningar vid Läkemedelsverket, till Dagens Nyheter.

Orsaken till att det behövs tillstånd av Läkemedelsverket för den här typen av studie är att man tar stamceller från benmärgen, odlar upp dem, tillsätter substanser och sätter in dem på ett nytt ställe i kroppen. Det räknas därmed som en läkemedelsbehandling.

Läkemedelsverket överväger att göra en polisanmälan mot Karolinska.

Susanne Mickelsson.

Annons

Susanne Mickelsson tycker att det känns olustigt att den behandling hon genomgått saknat tillstånd.

Annons

– Jag ångrar inte att jag genomgick behandlingen. Men man blir ändå orolig när det här kommer fram. Jag tänker på vad som kan hända i framtiden, om det blir biverkningar eller andra problem, hur går det då, säger hon.

Karolinska institutet tillbakavisar kritiken från Läkemedelsverket och hävdar att man haft de tillstånd som krävts för studien under den tid den pågått. Nu har studien stoppats. Sedan augusti 2015 har inga nya behandlingar påbörjats. Hittills har 16 patienter genomgått den stamcellsbehandling som testats i studien.


Björn Hanérus

Annons

Annons

Till toppen av sidan