Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Fem tips under Å-draget

GD Kultur tipsar om kulturella programpunkter under helgens Å-draget i Gävle.

1

Johnny Mattsson-gården visar Margareta Sandberg-Hög, 3/9

Gävlekonstnären Margareta Sandberg-Hög gick nyligen bort. Hon bodde länge i Gamla Gefle och under Å-draget minns Johnny Mattsson-gården i stadsdelen henne med en utställning som blickar tillbaka på hennes 50 år i Gävle.

Hon ägnade sig åt textilkonst och akvarellmåleri, ofta med naturmotiv. Hon föddes i Karlsborg och det västgötska arvet har varit synligt i hennes konst. Har man inte mött hennes konst på annat sätt, har man åtminstone kanske sett hennes tapetmönster med stiliserade former.

Hon var även verksam som textillärare i Sandviken och har ställt ut på en rad platser i Gästrikland, som Sandvikens konsthall och Tallbo. Genom åren blev det också en rad offentliga utsmyckningar, exempelvis en gobeläng inne på Swedbanks kontor.

Annons

Annons

Margareta Sandberg-Hög blev 91 år.

Naturmotiv av Margareta Sandberg-Hög. Foto: Åke Wall

2

Öppet hus på Kulturhuset Gävle, 3/9

Har du inte besökt Gävles halvnya kulturhus är det dags! Ett utmärkt tillfälle fanns under Pride-festivalen under augusti, men missade du den kommer en ny chans under Å-draget. I kulturhuset samsas en rad föreningar och studieförbund som ger smakprov ur verksamheten. Det går även att se en utställning med konstnärsgruppen Wall.

3

Folkmusik på bibblan, 3/9

Stadsbiblioteket satsar på folkmusik från Europa. Under lördagskvällen kommer vi att få prov på allt från finsk tango med Tuulikki Nilsson Salo till irländsk folkmusik med Ishgebaa. Konferencierer är bibliotekarien Daniel Gustavsson och radioprofilen Wenda Hajo.

4

Hans Kellerman på Skottes Musikteater, 3/9

Fantastiska Hans Kellerman vet hur man trollbinder en publik, oavsett ålder. Han har medverkat i en rad produktioner med Skottes genom åren och skämt bort oss med självspelande musik- och teatermaskiner. Passa på att titta närmare på hans uppfinningsrikedom när Skottes slår upp dörrarna för allmänheten.

Annons

5

Skulpturvandring, 3/9

Två tillfällen finns under lördagseftermiddagen att gå med i den skulpturvandring som har tema ”staden och dopet”. Gävle är en stad med rik offentlig konst, men ibland krävs det en ciceron för att den ska upptäckas och sättas i ett sammanhang.


Kristian Ekenberg

026-15 96 50
kristian.ekenberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan