Annons

Annons

Annons

Tillståndet i Unionen kan vara bättre, dags att prata om varför EU behövs

Tillståndet i unionen kan inte direkt anses som god. Det var en prövad monsieur le président Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande, som vände sig till Europaparlamentet under onsdagen i det årligt återkommande linjetalet.

Läs mer: Därför är Polen en större utmaning för EU än Brexit

Juncker anländer till kammaren i Strasbourg för det årliga talet till Europaparlamentet, Sveriges största lagstiftande församling.

Bild: Jean Francois Badias

Problemet för Juncker är att han inte har bollen i den största huvudvärken - Storbritannien. Hur och när ska ett utträde ske? Kommer det att ske över huvud taget?

"Brexit means Brexit" har Storbritanniens premiärminister Theresa May sagt. Men snart tre månader efter folkomröstningen är det ingen som egentligen vet vad Brexit betyder. Den brittiska regeringen tänker inte aktivera artikel 50 i år.

Annons

Annons

Strategin är splittrad. Olika ministrar vill olika saker, med mål som kolliderar. Att stoppa den fria rörligheten, inte betala några EU-avgifter och ha kvar den inre marknaden kommer inte att kunna hända. Men så ser den sammanlagda shopplinglistan ut hos Mays kabinett.

Eller som Buzzfeed UK sammanfattar det i en humoristisk video: Det är som att man vill ha kakan kvar, samtidigt som man äter den och inte betalar för den. Dessutom ska utländska kakor förhindras komma in i köket. Men själv ska man få gå in i andras kök och äta deras kakor.

Den dunkelt tänkta folkomröstningen, med den ännu dunklare ställda frågeställningen överskuggar nu det europeiska samarbetet i en tid när isolationister och murbyggare fått medvind. Lägg därtill de utmaningar som de illiberala regeringarna i Budapest och Warszawa innebär för EU:s demokratiska värden. Det är idag osannolikt att både Ungern och Polen skulle kunna bli medlemmar i Unionen med tanke på utvecklingen.

Läs mer: EU inte bättre än vad 28 (snart 27) huvudstäder vill

Jean-Claude Juncker har kallat sin EU-kommission, som sitter fram 2019, för den sista chansens kommission i samband med att han tillträde. Hittills har EU rest sig från ständiga kriser och samarbetet har kommit tillbaka med förnyad kraft. Men det som 2014 kändes teatraliskt är mer ödesmättat idag.

Annons

Många problem vet inga gränser. Det handlar om klimat, ekonomi, säkerhet och migration för att nämna några. För oss som är vänner till att vi tillsammans löser problem är det hög tid att kliva fram. Om vi vill att Europa ska vara en konkurrenskraftig region som är ett globalt föredöme i demokrati och liberala värderingar behöver vi kavla upp ärmarna.

Annons

Eller som Juncker uttryckte det i talet: "Vi kan inte längre förlita oss på enskilda medlemsländers styrka. Vi måste tillsammans se till att vi skyddar våra intressen".

Läs mer: Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen

Bland de konkreta sakerna som togs upp var en gemensam försvarsfond, att Europa behöver en "fredskår" med 100 000 sociala volontärer för solidaritet i bland annat flyktingmottagandet, att Europa behöver en utrikesminister, bredbandsutbyggnad, 5G-nät och mer satsningar genom investeringsfonder för att få fart på tillväxt och arbetstillfällen.

Och Europa blir bättre tillsammans, inte var och en för sig.

Bild: VADIM GHIRDA


Patrik Oksanen

patrik.oksanen@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan