Annons

Annons

Annons

Söder-Hemsta

Klubb Kontrast vill fylla hål i Gävles klubbliv - redo ta över technopinnen

23 september är det premiär för Gävles nya alternativ för elektronisk dansmusik, i synnerhet techno. Klubb Kontrast drivs av ett gäng killar i 27-årsåldern: Jimmy Koskinen, Alexander Holmqvist och William Reidler som förutom att dj:a alla proddar egen musik.

Vi träffas i ett av magasinshusen längs Norra Skeppsbron-kajen där Alexander Holmqvist och hans far disponerar ett helt hus. 2011 startade han Café Vinyl här som legat i träda sen länge. Bakom dörrarna pågår det dock idel aktivitet. Kontor, fester och allra längst upp på loftet: dj-träning. Här brukar han, Jimmy Koskinen och William Reidler träffas. Philip Sterner, tidigare arrangör av hiphopklubben Thirst och ex-ordförande i Kungen/Back Beat Bolaget i Sandviken är också med i gänget men kunde inte närvara just i dag.

Alexander Holmqvist, William Reidler och Jimmy Koskinen ligger bakom nya klubben Klubb Kontrast som har premiär på Fenix i Gävle 23 september 2016. Alla tre producerar även elektronisk musik. De tycker Fenix kommer passa perfekt som klubblokal och menar att årstiden passar bra för en ny technoklubb.

Bild: Nils Palmeby

Annons

De är alla uppvuxna på klubbar som Gefle Dub, Panelen, Klubb Papper och Lamours konserter. Deep Sound - som ligger lite på is - är Jimmy en del av och de hänger gärna på Studio Monotons techno-evenemang. Flera elektroniska alternativ har passerat i Gävle genom åren och den klubb som stått sig längst inom renodlad dansmusik torde vara Panelen.

Annons

– Det är klart att Panelen, Lamour och Gefle Dub varit en inspirationskälla för oss, säger William.

På liknande sätt hoppas killarna att de ska kunna inspirera andra.

– Vi gör klubben främst för kärlek till musiken och vill gärna nå ut till fler så de får upp intresset. Kanske någon börjar dj:a eller producera efter att ha gått på klubben , hoppas William.

Alexander Holmqvist, William Reidler och Jimmy Koskinen ligger bakom nya klubben Klubb Kontrast som har premiär på Fenix i Gävle 23 september 2016. Än så länge dj:ar de med usb-sticka, men köper även vinyl så det kan komma i framtiden.

Bild: Nils Palmeby

Kontrasts logga ser ut som equalizern på ett mixerbord med sina staplar. Den är också snarlik det klassiska hardcorebandet Black Flags logga vilket accentueras av de svartvita kontrasterna. "Vi är medvetna om det", säger Alexander. Och det finns en tanke bakom namnet: Klubb Kontrast.

– Det låter bra. Det kan tolkas som att vi är en kontrast till sportbarerna till exempel, säger Jimmy.

I somras var Alexander Holmqvist, William Reidler och Jimmy Koskinen på dansmusikfestivalen Into The Valley i Rättvik och gillade där bäst Nina Kravitz och Ben Klock. Jimmy och Alexander känner varandra sedan högstadiet.

Bild: Nils Palmeby

Kontrast vill inte måla in sig i ett genre-hörn, men har en viss slagsida åt techno.

– Det känns som att techno ligger rätt i tiden. För några år sedan var det dubstep, sen kom edm-vågen. Techno har legat därunder och bubblat hela tiden, säger William.

Annons

Förutom att dj:a producerar alla tre elektronisk musik. William som Rtificial (en debut-ep på fyra spår är på gång), Jimmy Koskinen tidigare under eget namn men nu som Nocturne (släpper nytt 16 september) och Alexander som Native. Finns på Spotify. De har utvecklats tillsammans, men i viss mån är det Jimmy som har lärt de andra från första början.

Annons

– Jimmy är min mentor helt klart, säger Alexander.

Lite lustigt kommer även en ny elektronisk dansmusikklubb öppna 14 oktober på Söderhielmska. Det är filmaren Henrik Holmberg som ligger bakom Technostugan ("Gävles husigaste technofest") som första gången gästas av Dennis Söderström från Panelen, Nocturne (Jimmy alltså) och Henrik Tuvén. De två olika arrangörerna har kommit överens om att boka så att deras kvällar inte krockar.

Målet är att Klubb Kontrast ska arrangeras en gång i månaden. Lord Deathman (Lars Wahlman) kommer stå för visuals. Bland annat blir det 3D-mapping som är en form av tredimensionell visuell effekt som kan skapa kuber med mera.

Alexander Holmqvist, William Reidler och Jimmy Koskinen ligger bakom nya klubben Klubb Kontrast som har premiär på Fenix i Gävle 23 september 2016.

Bild: Nils Palmeby

Annons

...

Klubb Kontrast

Fenix, Södermalmstorg, Södra Kungsgatan 31.

Fredag 23 september 2016, 22-02.

Fler datum tillkommer under hösten.

Klubb Kontrast följer du bland annat på Facebook och Instagram.


Nils Palmeby

026-15 95 53
nils.palmeby@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan