Annons

Annons

Annons

Gävle

Nu börsnoteras Gävles största skola – men kritiker varnar för att eleverna drabbas

Företaget bakom Engelska skolan i Gävle kommer att noteras på börsen. Beskedet kommer mitt i debatten om att begränsa välfärdsföretagens vinstuttag.

Engelska skolan är Gävles största grundskola med 1 200 elever i årskurs tre-nio. Friskolan ingår i en koncern tillsammans med 30 andra skolor i Sverige.

Börsnoteringen kommer mitt i debatten om vinster i välfärden. Men Engelska skolans rektor Anneli Engvall litar på att skolkoncernens ägare har elevernas bästa för ögonen.

Bild: Annakarin Bjornstrom

På måndagen meddelade företaget som äger skolorna att de kommer att noteras på Nasdaq-börsen i Stockholm. Bolagets ansökan har godkänts och aktiehandeln beräknas komma igång nästa torsdag.

Ägarna, grundaren Barbara Bergström och riskkapitalbolaget TA Associates, säljer upp till 11,5 miljoner aktier – nästan en tredjedel av bolaget – för 52 kronor per aktie. Det ger upp emot 600 miljoner kronor i intäkter. I ett pressmeddelande uppges syftet vara att säkra skolornas framtid genom att bredda ägandet med "välrenommerade institutioner" och allmänhet.

Annons

Annons

Anneli Engvall, rektor på Engelska skolan i Gävle, informerade skolpersonalen på morgonen. Totalt berörs omkring 125 anställda i skolans lokaler på Brynäs och Södertull.

– Men det här verkar inte vara så stor sak för personalen. De får möjlighet att köpa aktier om de vill, men i övrigt kan jag inte se att vi påverkas. Ruljansen fortsätter som vanligt. Jag litar på våra ägare och är övertygad om att de gör vad som är långsiktigt bäst för skolan, säger Anneli Engvall.

Även skolelever och föräldraråd fick information under dagen.

Friskolekoncernen är den andra i Sverige att börsnoteras efter Akademedia. Men alla delar inte uppfattningen att börsintåget gagnar skoleleverna. Frågan är politiskt omstridd. Beslutet kommer bara en dryg månad innan regeringen ska presentera en utredning för att begränsa vinstuttagen ur välfärdsbolagen. Riksdagsledamoten Elin Lundgren, S, från Gävle tycker att det är bra att frågan ses över.

– Så vitt jag vet är det inte alla elever på Engelska skolan som har A i alla ämnen så det finns nog annat att göra för de här pengarna än att låta dem gå till privata företags vinster. Jag förutsätter att börsnoteringen gör att fler investerare går in och vill ha vinst, säger hon.

Annons

Läs mer: Skolgårdar håller inte måttet – för lite lekyta för barnen

Annons

Välfärdsbranschen har i sin tur varnat för att en vinstbegränsning kommer att leda till att företag med tiotusentals anställda slås ut.

Förra läsåret var det 8,3 procent av avgångseleverna på Engelska skolan i Gävle som inte blev behöriga alls till gymnasiet. Det är dock en mindre andel än i kommunen som helhet där motsvarande siffra var 15 procent.

Men enligt rektorn Anneli Engvall beror det inte på för stora vinstuttag att elever halkat efter. Flera av de elever som inte blev behöriga mår psykiskt dåligt och har låtit bli att gå till skolan, enligt henne.

– Där handlar det inte om att vi saknar pengar för att köpa en viss NO-bok eller anställa personal, utan vi måste förbättra vårt samarbete med andra myndigheter, såsom socialtjänst, barn- och ungdomspsykiatri och polis, säger hon.

Anneli Engvall tror inte att börsintåget kommer att förändra skolans budget.

– Jag förutsätter att vi kommer att fortsätta med den finansiering vi har. Det har aldrig varit så att vi måste dra ner på verksamheten. Vi äskar en budget och den brukar vi få, säger hon.

Läs mer: Omskriven friskola firar tio år


Maria Carlsson

026-15 96 25
maria.carlsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan