Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Ta med skämskudden till Kulturhuset

Har du en riktig skämstext som ligger djupt i byrålådan?
Då är det dags att plocka fram den. I nya satsningen ”Helt privat” söks Gävlebornas innersta tankar som aldrig skulle nå offentligheten.

Text: 

Stefan Söderblom från Gasta, Reine Lööf från Foajé X och Sara Eriksson från ABF vill tillsammans hitta Gävlebornas undangömda texter.

Bild: Kristian Ekenberg

Annons

Många känner nog igen sig. Ett pinsamt sms som aldrig borde ha skrivits, en tonårspretentiös dagbok och ett kärleksbrev som får dig att implodera av skam bara du tänker på det.

Inbäddat innehåll

TV-klipp: David Nadelberg berättar om idén bakom "Mortified".

Foajé X, ABF och Gasta vill åt just dessa texter i den gemensamma satsningen ”Helt privat”. Tanken är att vanliga Gävlebor ska ställa sig på scenen och läsa upp dessa texter för publik.

Förhoppningsvis kan man mötas i ett skratt över hur pinsamma vi alla har varit.

Annons

Reine Lööf, med lång erfarenhet av communityteater, har själv ett exempel. En dagsboksanteckning som han skrev när hans farfar avlidit. ”Ingen förstår sorg som jag”, plitade den unga Reine ner med tonåringens grandiosa känsla för dramatik.

Annons

Inspirationen kommer från USA, där ”Mortified” har blivit en succé. Arrangörerna visar ett klipp av en kille som försöker övertyga sig själv i dagboken om att han inte är homosexuell.

– När jag såg det här tyckte jag att det var hysteriskt roligt, men jag blev också berörd av mötet mellan jaget som läser detta i dag och det jag som en gång fanns, säger Reine Lööf.

”Helt privat” har dock bara inspirerats av ”Mortified”, inte kopierat konceptet. Idén kommer från David Nadelberg, som på 1990-talet såg att det fanns potential i det skämmiga efter att ha läst upp ett gammalt kärleksbrev för sina kompisar. Medan den amerikanska versionen riktar in sig på skammen som legat på lagring, ger ”Helt privat” utrymme för en större bredd av känslor. Att lokalen är Kulturhuset Gävle och inte en bar signalerar att det inte bara rör sig om flabb.

– Dagboksformatet kan nå helt andra människor än stand up, säger Sara Eriksson från ABF.

Även komediklubben Gasta är med i projektet och vill bredda sig med ”Helt privat”. Kanske till och med nå en ny publik. De har redan hittat personer som visat intresse för att dela med sig av privata texter.

Reine Lööf understryker att det finns en allvarlig dimension av”Helt privat” som sträcker sig utanför att roa för stunden.

Annons

– Det kan vara ett viktigt demokratiskt rum att mötas i som ger en annan bild än den som vi visar upp i andra forum, säger Reine Lööf och syftar på exempelvis sociala medier.

Annons

De hoppas kunna locka Gävlebor till Kulturhuset och är optimistiska om utsikterna att vi ska våga gräva djupt i byrålådor och garderoben.

– Jag tror att det finns en längtan efter att rota i det här!


Kristian Ekenberg

026-15 96 50
kristian.ekenberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan